Pénz- és tőkepiac

Az Erste sem kerget új lakástakarék-ügyfeleket

Az OTP után október 31-től az Erste Lakástakarék is felfüggeszti a lakás-takarékpénztári termékek értékesítését.

Az OTP után október 31-től az Erste Lakástakarék is felfüggeszti a lakás-takarékpénztári termékek értékesítését – közölte honlapján a hitelintézet. Az ügyféligények változásához igazítva hozta meg az Erste Lakástakarék az állami támogatás nélküli termékei, illetve az áthidaló kölcsönértékesítésének felfüggesztéséről szóló döntését – közölték a Világgazdasággal a banknál, hangsúlyozva:

a pénzintézet fenntartja annak lehetőségét, hogy visszatérjen a piacra, amennyiben a termékek iránti kereslet ezt indokolja.

Az Erste Lakástakarék jelenleg csaknem 185 ezer szerződést kezel. Az intézkedés a jelenlegi állományt nem érinti, az Erste Lakástakarék továbbra is áll meglévő ügyfelei rendelkezésére a szerződések kezelésével kapcsolatban a megszokott módokon és helyszíneken.

A lakástakarékpénztári megtakarításoknak az évi 30 százalékos, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatás 2018 októberi bevezetése adta az első pofont, hiszen az addig rendkívül jó, akár 10 százalék feletti hozamot kínáló megoldás elvesztette fő vonzerejét. A piacon meglévő társaságok ekkor még igyekeztek új konstrukciókkal megjelenni, ám a gyenge kamatkörnyezet és ezzel párhuzamosan a Plusz megtakarítás elszívó hatása miatt lényegében nem sikerült új szerződéseket kötniük.

A versenyből jó időben, még az állami támogatás megvonása előtt szállt ki az Aegon, amely állományát épp az Erstének értékesítette, a reménytelen ügyfélszerzést tavaly októberben adta fel az OTP Ltp. is, amely felfüggesztette a termékek értékesítését. Új szerződéseket így ma már csak a piacvezető, Fundamenta köt.

Fotó: AFP

A lakástakarékok fő vonzereje az volt, hogy a kisebb összegű megtakarításokkal az új lakás vásárlás vagy építés támogatása mellett a lakásállomány felújításának forrását is biztosítani tudták. Jelképes ennek kapcsán, hogy az Erste kivonulásának a híre épp akkor érte a piacot, amikor Novák Katalin tárca nélküli miniszter bejelentette: az állam a felújítások finanszírozására a számlával igazolt költségek felét , maximum 3 millió forintot támogatásként ad a legalább egy gyermeket nevelő családok számára. A lakásvásárlást már eddig is számos állami program – babaváró – támogatta, amelyek mellett a piaci kamatozású hitelek kiegészítőként megfelelőek voltak, az előtakarékosságra építő lakástakarék-termékek létalapja ebben a vonatkozásban is megszűnt.

Ugyanakkor a meglévő állomány kezelése még 2-6 évig jelentékeny bevételt termelhet a piacon még működő társaságoknak

– e tekintetben az Aegon 57 ezer ügyfelének átvételével kifejezetten jól járt az Erste Ltp. A három szereplőnél a betétállomány az elmúlt évben csaknem ötödével, 1100 milliárd forint közelébe emelkedett.

lakástakarékpénztár Erste
Kapcsolódó cikkek