Pénz- és tőkepiac

Jövő év végéig még vásárolhat az MNB

A jövő évi hiányt akár teljesen megfinanszírozhatja a Magyar Nemzeti Bank az állampapír-vásárlásokkal, a hozamgörbe hosszú végét leszorítva pedig segítheti a költségvetés finanszírozását.

Ismét 40 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a keddi állampapírtenderen, ezzel a teljes kötvényállomány 613,7 milliárd forintra hízott. A megszokott 40 milliárd forintos aukciós vásárlás mellett az elmúlt két hétben a másodpiacon is vett állampapírt az MNB 10-10 milliárd forintért, és vásárolt az Eximbank és az MFB kötvényeiből is összesen 12 milliárd forintnyit.

Az állampapír-vásárlás jövőre folytatódhat, a programot valószínűleg 2021 végén vizsgálják felül

– válaszolt a Világgazdaság kérdésére Tardos Gergely, az OTP Bank elemzési központjának vezetője. A program korai leállítását legfeljebb az indokolhatja, ha a feltörekvő országok devizáiból jelentős tőkét vonnak ki. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője arra számít, hogy jövő év elején még biztosan fut a program, az MNB ezzel segítheti az év eleji előfinanszírozást. A program akár több ezermilliárdosra is hízhat.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A magyarországi mennyiségi könnyítés átlépte a 600 milliárd forintos határt, az kevesebb mint 2 százaléka van az MNB kezében.

Németh Dávid rámutatott: a hazai arány elenyésző az amerikai jegybank 20-25 százalékos, az EKB 30 százalék körüli és a japán jegybank 50-60 százalékos arányához képest. Korábban Matolcsy György MNB-elnök arról beszélt, hogy ebben az évtizedben a jegybanki mérleg növelésével kell támogatni a gazdaságot. Konkrétumot nem mondott, de elképzelhető, hogy a kötvényvásárlásoknak is szerepük lesz ebben.

Kötvénysorozatonként legfeljebb 33 százalékot vehetett az MNB, a küszöböt néhány hete 50 százalékra emelték, Németh Dávid szerint azért, mert a hosszabb futamidejű állampapírokból egyelőre keveset bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A program segítségével a rövidebb, hároméves kötvényeket kedvező kamatszinten refinanszírozhatja az ÁKK, így később jár le az államadósság. Az Eximbank és az MFB kötvényeinek megvásárlása azért kedvező, mert ezáltal hamarabb kezdődhetnek meg a vállalati beruházások. Tardos Gergely kiemelte:

a mennyiségi lazítás folytatása segít a költségvetés finanszírozásában, ami a jelentős hiány miatt nehezebb, mint az elmúlt években.

A jövő évi hiány magas lehet, de az MNB gyakorlatilag megfinanszírozhatja a deficitet. A gazdasági viharok ellenére az MNB stabilan tartja a hozamgörbe hosszú végét az állampapír-vásárlásokkal.

kötvényállomány MNB állampapír-vásárlás HIÁNY
Kapcsolódó cikkek