Pénz- és tőkepiac

Alulárazott lehet a Thyssenkrupp

A társaság februárban jelentette be, hogy értékesíti liftüzletágát, amelynek leválasztása augusztusban ért véget.

 

A német székhelyű multinacionális Thyssenkrupp AG ipari alkatrészeket gyárt, főként liftekhez, mozgólépcsőkhöz és autókhoz, több mint 80 országban, és a bevételeinek közel háromnegyedét Németországon kívül szerzi. A társaság februárban jelentette be, hogy értékesíti liftüzletágát, amelynek leválasztása augusztusban ért véget.

A vevők hosszas versengése után három cég, az Advent International, a Civen és a Rag-Stiftung vásárolta meg az üzletágat összesen 17,2 milliárd euróért. Ez egy rendkívül nagy volumenű ügylet, hiszen az összeg hatszorosa a vállalat 2,7 milliárd eurós piaci kapitalizációjának. A Thyssenkrupp az eladásból származó összegből a kamatfizetési kötelezettségeinek fedezésén túl az adósságállományát is csökkentené, javítva hitelei minőségét, hogy később kedvezőbb kamatokkal átstrukturálhassa hitelportfólióját. Mint ismeretes, a cég 11 milliárd eurós hitellel rendelkezik, amelyre befektetésre javasolt kategória alatti, B1 minősítést kapott a legnagyobb hitelminősítő intézetnél, a Moody’snál. A tervezett intézkedések mellett a cég teljes átalakításra is képes annak érdekében, hogy biztosítsa a hosszú távú pozitív pénzáramlást.

Fotó: AFP

A liftüzletág értékesítésén kívül a Thyssenkrupp májusban egy újabb eseményt is bejelentett: a Liberty Steel amerikai vas- és acélgyártó cég vételi ajánlatot tett a Thyssenkrupp acélüzletágának megvásárlására. Bár a tranzakció még kezdeti szakaszban tart, becsült értéke 3 milliárd euró. A hírre a Thyssenkrupp árfolyama 23 százalékot ugrott, ami ráfért a cégre, hiszen a koronavírus-járvány különösen negatívan érintette a vas- és acélgyártók bevételeit (amelyek az elmúlt 12 hónapban a teljes szektorra vetítve 11,6 százalékkal csökkentek).

A Thyssenkrupp árfolyama a járvány kirobbanása óta rekordalacsony szinteken – jelenleg 4,24 eurón – mozog.

Ha a menedzsment hatékonyan használja fel az eladásból származó tőkét, akkor a cég a mostani árfolyamon alulárazott lehet.

Liberty Steel ThyssenKrupp árfolyam
Kapcsolódó cikkek