Pénz- és tőkepiac

Egyre többet ad a Vraylar a Richter eredményeihez

Több eredménysoron is új rekordot állított fel a csütörtökön az év innovatív vállalatának megválasztott Richter I-III. negyedévi gyorsjelentése.

A Vraylar forgalma az Egyesült Államokban szeptember végéig átlépte az 1 milliárd dollárt – mondta el a Richter I-III. negyedévi gyorsjelentését bemutató online sajtótájékoztatón ma reggel Orbán Gábor vezérigazgató. Az ebből származó 56,6 milliárd forintos royaltybevétel is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy

a cég az év első 9 hónapjában 12,8 százalékkal növelte árbevételét az előző év azonos időszakához képest, és elérte az új történelmi rekordot képező 416,4 milliárd forintot.

Ráadásul a növekedést a bruttó fedezeti hányad és az üzletieredmény-hányad dinamikus javulása kísérte. Előbbi a tavalyi 56,2 százalékról 57,8 százalékra, utóbbi 14,1 százalékról 19,8 százalékra emelkedett.

A pozitív tendenciát támogatta, hogy

a magasabb eredményhányadot kitermelő gyógyszergyártó szegmens mintegy 15 százalékos bevételbővülése a járványhelyzetben messze meghaladta a kevésbé profitábilis nagy- és kiskereskedelmi divízió 5,8 százalékos forgalomnövekedését, holott az előző években ez rendre fordítva történt.

A többi készítmény közül főként Nyugat-Európában és Japánban remekelt a Richter bioszimiláris, csontritkulás elleni orvossága, a Terrosa, amelynek forgalma 327 százalékkal, 19 millió euróra gyarapodott. Más nagyságrendet képvisel, mint a Vraylar, de imponáló a fejlődés. A nőgyógyászati szegmenshez tartozó Bemfola értékesítésének ugyanakkor ártott a COVID-19, viszont az utolsó lezárt negyedévben a korlátozások – ideiglenesnek bizonyult – feloldásával magára talált a gyógyszer.

A Vraylar tengerentúli sikerével magyarázható a bevételek földrajzi megoszlásában mutatkozó eltolódás is, hogy tudniillik az Egyesült Államok súlya 17-ről 24 százalékra nőtt a kosárban. Forintban egyébként minden fő régióban emelkedett a cég árbevétele.

Az orosz piacon nem tettek jót a cégnek a szerializáció – azaz az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer – bevezetésének a gyermekbetegségei, az erőteljes rubelgyengülés, illetve a hatósági áras rendszer sem. Az egyéb piacokon belül pedig nagy érvágás volt Kínában, hogy a Cavintont tavaly törölték a támogatott készítmények listájáról.

Fotó: Shutterstock

A bruttó fedezetet javította a kedvező árfolyamkörnyezet, vagyis a gyengülő forint, valamint az orális fogamzásgátlók iránti növekvő kereslet. Utóbbit magyarázza, hogy a járvány okán világszerte sok család döntött a gyermekvállalás elhalasztása mellett. Rontották ugyanakkor a fedezetet a Közép-Kelet-Európában nagymértékben megemelkedő munkabérek.

Az üzleti tevékenység eredménye szempontjából pozitív volt, hogy a promóciós költségek aránya az árbevételhez viszonyítva 24,5 százalékról 20 százalékra esett. Orbán Gábor szerint azonban ez egy átmeneti, hosszabb távon fenntarthatatlan fejlemény, amit megint csak a pandémia magyaráz. A K+F súlya viszont a nehézségek dacára 0,4 százalékponttal 10,3 százalékra nőtt, ami segíti a cég értékteremtő tevékenységét.

Mindennek köszönhetően

az üzleti tevékenység adózás előtti eredménye szintén új csúcsot ért el 89 milliárd forinttal, az adózott nyereség 34,6 százalékkal, 83 milliárd forintra, az egy részvényre jutó profit pedig 332 forintról 447 forintra hízott.

Éves szinten a társaság tartja a 3 százalékos bevételnövelési célját, és elsősorban továbbra is a gyártás ágán várják a bővülést, tehát várhatóan marad az 57-58 százalékos bruttó fedezeti hányad is. A K+F elérheti a 11 százalékot bevételarányosan. A Vraylar amerikai értékesítéséből származó árbevétel 100 millió dollárt verhet a Bloomberg konszenzusára, és megközelítheti az 1,4 milliárd dollárt, ami tovább emeli a royaltybevételt.

Orbán Gábor megemlítette, hogy csütörtökön a Figyelő Top 200 gálaestjén a Richter kapta a független szakmai zsűritől az Év innovatív vállalata címet, amiben a Vraylar és Terrosa sikere, továbbá az játszott elsőrangú szerepet, hogy a cég szakemberei a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítását segítő remdesivir hatóanyagot idén rekordidő alatt szintetizálták gyógyszerré.

tőzsde Vraylar Richter
Kapcsolódó cikkek