Pénz- és tőkepiac

Keserű figyelmeztetés a Zwack Unicumtól

Nehéz időket él az italgyártó, különösen a vendéglátás helyzete miatt.

Mintegy 820 millió forintos adózás előtti eredményt ért el a Zwack Unicum Nyrt. a 2020/21-es csúsztatott üzleti év első félévében, ami közel harmadával kevesebb, mint egy éve ilyenkor – derült ki a cég nem sokkal ezelőtt közzétett üzleti beszámolójából. A szeszes italokat gyártó társaság bruttó árbevétele több mint 12 százalékkal zuhant 10,7 milliárd forintra.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A belföldi értékesítés 615 millió forinttal csökkent a tárgyidőszakban, ami majdnem 11 százalékos visszaesés, míg az ennél is nagyobb mértékben, vagyis 15 százalék maradt el az egy évvel korábbitól. Egyedüli mentsvára az volt a társaságnak, hogy a nyári időszakban enyhébbek voltak a járványügyi intézkedések, így – az általában – az értékesítés közel felét gasztronómiai értékesítés magára talált.

A cég viszont pesszimista kitekintést adott, a menedzsment szerint ugyanis a járvány újabb hullámának hatásaitól függően a 2020/21-es üzleti évben akár a nyereségük 80 százalékkal is csökkenhet az előző évihez mérten. A vállalat Budapesti Értéktőzsdén jegyzett papírjai a gyorsjelentés hírére nem reagáltak érdemben a reggeli órákban. Az italgyártó papírjainak ára viszont idén eddig már majdnem hét százalékkal csökkent.

Zwack
Kapcsolódó cikkek