Pénz- és tőkepiac

Sokan az utolsó pillanatban intézkednek

Alig több mint egy hete maradt az év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék: elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak. A Netrisk.hu adatai szerint a biztosítók átlagosan 8,3 százalékos díjemelésről értesítették az érintett ügyfeleiket, aki pedig talált olcsóbb ajánlatot és a váltás mellett döntött, átlagosan 5 300 forintot takarított meg új szerződése révén.

A 8 százalék körüli átlagos díjemelés jelentős eltéréseket takar: van olyan biztosító, amelynek megajánlott díjai átlagosan a tavalyi szinten állnak, de van olyan biztosító is, amelyik átlagosan 22 százalékot emelt

– magyarázta Marschalek Péter, a Netrisk Csoport kereskedelmi igazgatója. – Ugyanaz a biztosító más-más szegmensben is nagyon eltérő módon változtathatott a díjain, ezért nem kerülhető meg, hogy minden érintett egyedileg kalkulálja ki a következő időszakra elérhető lehetőségeit.”

Fotó: Pixabay

A vezető online biztosításközvetítő portál előző évekből származó adatai rendre azt mutatják, hogy az autósok jelentős része a határidőhöz közeli napokra hagyja a döntést: 35-40 százalékuk az utolsó héten lép. Ennek alapján december 1-jéig még mintegy 40 ezer szerződés felmondására kerülhet sor.

A biztosítóknak november 11-ig kellett értesíteniük a január 1-jei évfordulós ügyfeleiket arról, hogy meglévő kgfb-szerződéseik milyen díjon futnak tovább a következő évben. Aki nem találkozott ezzel a levéllel, mielőbb kérje alkuszának vagy biztosítójának segítségét, de az összegről – a szükséges adatok megadását követően – a díjszámítás során egyes összehasonlító portálokon is tájékozódhat. Gyakori hiba, hogy az e-kommunikációs kedvezményt választó ügyfél továbbra is postai úton várja az értesítést, neki ugyanis a biztosító már az ügyfél által megjelölt e-mail címre küld minden hivatalos dokumentumot.

Fotó: Netrisk

Részeredmények az utolsó hét kezdetén

Az új szerződések átlagdíjának mértéke továbbra is 26 500 forint körül mozog.

Az új szerződést választók az idei kampányban átlagosan 5 300 forinttal fizetnek kevesebbet az eddigi biztosítójuk által megajánlott díjhoz képest., de azoknak az autósoknak az esetében, akik 2-3 éve nem ellenőrizték év végi díjaikat, nem ritka a 10 ezer forint feletti megtakarítás sem.

A Netrisk.hu-nál leadott megrendelések összesítése alapján az első napok adataihoz képest változatlan a legtöbb új szerződést megszerző biztosítók sorrendje. Az első három helyet a Generali, a K&H és a Genertel foglalja el, övék az újonnan kötött szerződések 60 százaléka.

kötelezőbiztosítás Netrisk
Kapcsolódó cikkek