Pénz- és tőkepiac

Újra résztulajdonos lesz az állam a Gránit Bankban

Új befektetőként jelenik meg a bankban az állam képviseletében 3 milliárd forintos tőkeemeléssel a Széchenyi Alapok.

Október végére megközelítette az 500 milliárdos mérlegfőösszeget a Gránit Bank – jelentette be Hegedűs Éva, a Gránit Bank tulajdonos elnök-vezérigazgatója, aki szerint a vízió, hogy egy évtizeden belül az 5-10 legnagyobb pénzintézete legyen Magyarországnak a pénzintézet.

Ennek érdekében a tulajdonosok tőkeemelést határoztak el. Ennek jegyében a társaság saját tőkéje 4,29 milliárd forinttal fog emelkedni.

Új befektetőként jelenik meg a bankban az állam képviseletében 3 milliárd forintos tőkeemeléssel a Széchenyi Alapok, míg a társaság felügyelőbizottsági elnöke, Nyúl Sándor saját cégén keresztül további 1,29 milliárd forintos tőkeemelést vállalt.

A többi tulajdonos az elmúlt években 4,6 milliárd forint profitot hagyott a bankban.

Varga Mihály pénzügyminiszter emlékeztetett: az állam korábban már komoly megtérülést ért el a Gránit Bankan lévő befektetésein.

Az állam 2013. júniusában lett 49,9 százalékos tulajdonos a Gránit Bankban,

ezt követően még egyszer tőkét emelt a bankban.

Az így összesen 4,3 milliárdos – időközben 36,5 százalékra csökkenő részesedését az állam 2017. decemberében Hegedűs Évának adta el, a befektetésen Varga Mihály akkori közlése szerint nyereséget ért el az állam.

Illusztráció Fotó: Vémi Zoltán

A Világgazdaság kérdésére Hegedűs Éva elmondta,

jelenleg a Gránit Banknak 10 tulajdonosa van.

Az új szereplő, Széchenyi Tőkealap 7 százalékos részesedéssel bír majd, Nyúl Sándor és érdekeltségeinek 3 százalékos részaránya lesz. Hegedűs Éva projekttársasága továbbra is többségi tulajdonos marad.

Hegedűs Éva szerint a bank üzletpolitikája más neobankokhoz képest eltérő: nem csak egy-egy szegmensben akarnak működni, hanem a termékek és szolgáltatások széles körét nyújtják ügyfeleiknek a digitális térben.

A gyors profitabilitást nyújtó (elsősorban vállalati) hitelezés mellett így a lakossági területen elsősorban a számlavezetés volt a fókuszban. A hitel/betét aránya 55-65 százalék között mozog: szeptember végére a hitelállomány 191 milliárd forint volt, ezen belül 11 százalék a lakossági terület részaránya.

A pénzintézet nem teljesítő hitelállománya 0,04 százalékos, ami messze jobb, mint a szektorszintű arány.

A betétállomány 373 milliárd forintot tesz ki, ezen beül 25 százalékot meghaladó a lakossági betétek aránya.

A 10 éves múltra visszatekintő pénzintézet 7 éve nyereséget termel, miközben a pénzintézetek általában működésük első 8 évében általában veszteségesek.

A tőkeemelés segíti a nemzetközi piacokon való megjelenést és továbbra is cél a Gránit Bank tőzsdei megjelenése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki emlékeztetett,

hogy a pandémia ellenére a Gránit Bank idén 1,9 milliárd forintos 9 havi adózás előtti eredményt ért el.

A bank költség/bevétel mutatója kétszer jobb, mint a bankszektoré. A fennállása 10 éve alatt a Gránit Bank,mérlegfőösszege hetvenszeresére nőtt,

jelenleg 70 ezer ügyféllel rendelkezik.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Tőkealapok elnök-vezérigazgatója szerint kockázati tőketársaságként a tőzsdei exitben látja a jövőt, gyors börzére lépést terveznek.

Széchenyi Tőkealap tőkeemelés pénzintézet Varga Mihály Gránit Bank állam
Kapcsolódó cikkek