Pénz- és tőkepiac

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A jegybank hétfői eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott, és 381,06 milliárd forint összegben kötött ügyletet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott, és 1065 millió euró (381,06 milliárd forint) összegben kötött ügyletet 2021. január 7-i lejárattal – közölte a jegybank a honlapján.

A versengő áras tenderen 6 bank vett részt.

A jegybank annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok a monetáris tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel való összhangját biztosítsa, 2020. december 29-én, 30-án és 31-én újabb eurolikviditást nyújtó swaptendereket tart.

Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet

Az euro/forint FX-swap tenderek paramétereit tartalmazó tenderfelhívást az MNB 2020. december 29-én és 30-án 8.00 órakor, december 31-én pedig 11.00 órakor teszi közzé a honlapján és a hírügynökségi oldalakon. A hétfői tender december 23-i, a többi tender december 31-i elszámolású, a lejárat napja mindegyik tender esetében 2021. január 7.

Az MNB a negyedév végi swappiaci folyamatokra reagálva december végéig nem tart forintlikviditást nyújtó swaptendert. A következő forintlikviditást nyújtó swaptenderre 2021. január 4-én, január 6-ai értéknappal kerül sor.

Tekintettel az év végi időszak piaci sajátosságaira, december utolsó két hetében átmenetileg változik a jegybank tendereinek és aukcióinak rendje – írták.

eurolikviditás MNB devizaswap
Kapcsolódó cikkek