Pénz- és tőkepiac

A monetáris kondíciók támogatják az árstabilitást

Fenntartható módon segítik elő a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását is.

A monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a helyreállítását

– olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának közleményében, amellyel a keddi kamatdöntést indokolták.

A testület idei első ülésén változatlanul hagyta az alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és nem változtatott a kamatfolyosón sem.

A jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól – írták, jelezve, hogy amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására.

Bejelentették: az MNB készen áll arra, hogy az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratú állampapírokra is kiterjessze,

a Növekedési kötvényprogram keretösszegét pedig 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra emelték,

miközben a program egyes feltételeit is módosították.

Az MNB megerősítette, hogy kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni a növekedés gyors és fenntartható helyreállítását és a koronavírus-járvány okozta kockázatok kezelését.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybank heti állampapír-vásárlásainak összegét továbbra is rugalmasan alakítja, de a korábbinál nagyobb arányban hajt végre közvetlen másodpiaci vásárlásokat – ismertette az MNB.

Tavaly május óta a jegybank mérlegében lévő állampapírok állománya több mint 1100 milliárd forinttal nőtt

– állapította meg a tanács.

Az MNB mérlege a jelentős tavalyi bővülés mellett is régiós összehasonlításban átlagos méretű – tették hozzá.

A monetáris tanács közleményében megerősítette, hogy a jegybank a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett. Ezért a tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait.

A testület leszögezte: egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan globális piaci környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza.

Az 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul

– összegezte az MNB.

Ugyanakkor figyelmeztettek: a járványhelyzet időbeli lefutása és a gazdaság várható helyreállása a továbbiakban is változékony árazási mintázatokat eredményezhet.

Az MNB szerint a gazdasági élet normalizálódása a koronavírus elleni vakcina széles körű elterjedésével párhuzamosan, 2021 második negyedévétől indulhat meg. A hazai 2021-ben várhatóan 3,5-6,0, 2022-ben 5,0-5,5 százalékkal nő. Idéntől csökken a járvány hatására tavaly 9 százalék körüli szintre ugró költségvetési deficit, az finanszírozása pedig stabil marad, melyet a belső megtakarítások is nagyban támogatnak – állapította meg a grémium.

Az elhúzódó gazdasági kilábalás következtében a laza monetáris kondíciók mind a globális jelentőségű, mind a régiós jegybankok esetén várhatóan továbbra is tartósan fennmaradnak – állapította meg az MNB.

A Növekedési kötvényprogram program kezdete óta eddig 46 vállalat 53 kötvénysorozatot bocsátott ki, mely során a vállalatok csaknem 900 milliárd forint értékű forrást vontak be – derül ki a közleményből.

A közleményben arról is beszámoltak, hogy az Nhp Hajrá! konstrukció keretében tavaly december végéig 21 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás mintegy 1500 milliárd forinthoz jutott.

Itt a monetáris tanács kamatdöntése

 

Az alapkamat 0,6 százalékon tartása mellett döntött a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből. Az egynapos betéti és az egynapos hitelráta sem változott, előbbi -0,05 százalék, utóbbi 1,85 százalék maradt.

 

KAMATDÖNTÉS Monetáris Tanács árstabilitás MNB
Kapcsolódó cikkek