Pénz- és tőkepiac

Rekordösszegű kötvénykibocsátás volt tavaly

5350 milliárd dollár értékben bocsátottak ki cégek kötvényeket.

Jelentősen csökkenhet idén a globális vállalati kötvénykibocsátás, miután tavaly rekordértékben adtak el adósságpapírokat a cégek, amivel sikerült átvészelniük a koronavírus-járvány okozta válságot.

A világ második legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv adatai szerint tavaly a január elejétől december 22-éig tartó időszakban

5350 milliárd dollár értékben bocsátottak ki cégek kötvényeket, ami már önmagában is rekordszint,

és közel 25 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. 2018-ban 4350 dollárnyi kötvényt dobtak piacra a cégek.

close up shot of certificate

Idén, némi túlzással, lenullázódi a vállalati kötvénypiac. Elemzők szerint ugyanis a vállalatok mindössze 63 milliárd dollárért adnak majd el adósságpapírokat, ami 2002 óta a legkevesebb. Tavasszal, a pandémia első hulláma idején a jegybankok számos intézkedést hoztak a pénzpiacok erősítése céljából, aminek az egyik következménye az lett, hogy olcsóbbá vált kihelyezni.

Eközben a kereslet is nőtt és ezeknek a hatására még az igen gyenge hitelminősítésű cégek kötvényeit is felvásárolták.

A bóvli szintű, azaz a „BB+” vagy annál gyengébb hitelminősítésű cégek tavaly az év elejétől december 22-éig 547 milliárd dollárnyi kötvényt értékesítettek, ami 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A befektetésre ajánlott vállalatok kötvénykibocsátásának az értéke a vizsgált időszakban 23 százalékkal, 4810 milliárd dollárra emelkedett.

kötvények
Kapcsolódó cikkek