Pénz- és tőkepiac

Erősödtek a százdolláros olajárról szóló várakozások

A múlt évtized első fele óta nem volt három számjegyű a kőolaj hordónkénti ára, most viszont egyre több szakértő szerint újra eljöhet ez az időszak.

Nyugodt kereskedés mellett 66 dollár körül oldalazott csütörtökön az Európában irányadó Brent kőolajfajta hordónkénti ára. A nyersanyag kurzusa azután pihent meg, hogy a múlt héten majdnem 6 százalékkal,

az elmúlt egy hónapban pedig csaknem ötö­dével kerültek feljebb a hordónkénti jegyzésárak.

Ráadásul egyre több elemzőház srófolja feljebb az előrejelzésekben a következő hónapokban várható átlagos olajár-várakozást, a piac pedig kezdi beárazni a további markáns áremelkedést.

A Bloomberg idézte a Bank of America legfrissebb prognózisát, amely szerint

egyre valószínűbb, hogy a következő másfél-két évben az energiahordozó hordónkénti ára ismét három számjegyű lesz.

Néhány napja pedig a Goldman Sachs módosította felfelé a várható átlagárakat.

Fotó: Getty Images

A bankház azzal számol, hogy a következő negyedévben a korábban vártnál 10 dollárral magasabb, 70 dollár lehet az ásványolaj ára, és a július–szeptemberi periódusban az árak 75 dollárig is felszökhetnek.

A Brent hordónkénti ára legutóbb 2014-ben volt 100 dollár fölött,

ennek visszatértét már az elemzőknél jóval korábban, tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kezdetén kilátásba helyezte a legismertebb egyiptomi milliárdos befektető, Naguib Sawiris, aki a CNBC-nek 2020 májusában arról értekezett, hogy a következő 18 hónapban ismét 100 dollár körüli árfolyamot láthatunk. Kiemelte azt is, hogy az árak emelkedésének egyik fő oka a fogyasztás újbóli élénkülése mellett az, hogy a palaolajipar már hosszabb ideje szenved a nyomott olajárak miatt. A palaolaj-termelőknek az egyre magasabb árak esetén is időbe telik majd, mire képesek lesznek ismét a korábbi kapacitással üzemeltetni a mezőket, hiszen a termelés felfuttatása időigényes, főként azért, mert nehezen találnak olyan befektetőt, aki a mostani kockázatok mellett finanszírozná őket.

A Brent ára egyébként tavaly január óta először a hónap elején került 60 dollár fölé, annak következtében, hogy a legfontosabb kitermelők érzékelhetően csökkentették a kínálatot. Ezzel párhuzamosan az újabb, 1900 milliárd dolláros amerikai gazdaságösztönző intézkedések fellendíthetik a fogyasztást, növelve az olaj iránti keresletet is. A tengerentúlon meghatározó WTI ára tegnap délután 63 dollár volt, ami enyhe, 0,1 százalékos napon belüli gyengülés.

WTI olaj Brent
Kapcsolódó cikkek