Pénz- és tőkepiac

Izgalmas szintre emelkedett az olajár

Amíg hiányzik a légitársaságok kerozin kereslete, a dízel és a nafta menti meg az olajpiacot.

Nagyot emelkedett az olaj ára a vakcinaoptimizmus és a hirtelen megugrott kínai kereslet miatt, mely már a pandémia kitörését megelőző olajfogyasztási szintet is túlszárnyalta. Kedden a Brent és a WTI is 13 hónapos csúcsra ért.

Az olajpiacot és a finomítói szektort jelenleg a dízel menti meg, mivel amit a felhasználók nem szolgáltatásokra és utazásra költenek el a jelenlegi járványhelyzetben, azt termékek rendelésére fordítják, amit hajókkal, kamionokkal, vonatokkal szállítanak, s ezek főleg dízellel működnek

– mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a másik olajtermék, ami profitál az online rendelés felfutásából az a nafta, mely a műanyag csomagolóanyagok alapanyaga.

Bár összességében a 2020-as készletnövekedés felét már visszaadták az OECD országok tartalékai, s ez a tempó gyorsabb, mint amire a piac számított, ám a teljes olajpiaci feltámadás még várat magára. Nagyon hiányzik a piacról a 70 százalékos visszaesést elszenvedett légiközlekedés kerozinfogyasztása.

Fotó: Shutterstock

Technikailag azonban túlvetté vált az olaj – hangsúlyozta az elemző, ráadásul az iráni termelés visszatérése, illetve az amerikai palaolaj termelés újbóli növekedése árnyékolhatja rövid és közép távon a jó hangulatot. Míg hosszútávon továbbra is kecsegtető az olajpiac, mert a kereslet újraépülése elégtelen kínálattal találkozhat az alul invesztálásnak köszönhetően, mely a „zöld” törekvésekből, s a koronavírus okozta bevételkiesésekből következhet. Emellett élénken él a befektetők emlékezetében a tavaly márciusi szaúdi-orosz olajár-háború.

Az OPEC+ március negyedikén tartja soron következő ülését, ahol majd az áprilisi termelési kvótákról fognak dönteni, és újból éleződhetnek a tagok közötti feszültségek.

Bosnyák Zsolt szerint kérdéses:

60 dolláros olajárnál mennyivel növekedhet az amerikai palaolaj-termelés?

Az elemzők egy része úgy véli, még magasabb olajár környezetben sem várható komoly visszapattanás, mert az amerikai palaolaj-termelők nehezen jutnak forráshoz, ugyanis nem „zöldek”, és viszonylag magas hitelállománnyal üzemelnek. Ráadásul az olajszolgáltató szektort is megtizedelte a kemény 2020-as év, így nehéz lesz a növekedés. Ami tény, hogy az amerikai termelők 17 százalékkal, azaz 2 millió hordó/nappal kevesebb olajat hoznak felszínre, mint a pandémia előtt.

Más elemzők ellenben attól tartanak, hogy tartósan nem maradhat 60 dollár felett az olaj jegyzése, mert ezen az árszinten a palaolaj-termelők már jelentős kínálattal lépnek piacra, s amennyiben ez megtörténik, Oroszország is sürgetni fogja termelésének növelését, mely újabb feszültséghez vezethet az olajkartellen belül.

OPEC WTI Oroszország palaolaj Brent
Kapcsolódó cikkek