Pénz- és tőkepiac

Zwack: a nagykereskedők mentették meg a negyedévet

Tavaly négy hónapig szinte teljesen leállt a gasztronómia idehaza, ami nagy érvágás az italgyártónak, ennek dacára az elemzők által vártnál jóval kisebb lett a társaság bevételkiesése 2020 október-decemberben.

Nem sokkal ezelőtt megjelent gyorsjelentése szerint a Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 20,4 milliárd forint volt a 2020/21-es üzleti év első háromnegyed évében,

ami 9,5 százalékkal kisebb mint egy évvel korábban.

Az üzleti negyedévét márciussal záró italgyártó a harmadik negyedévben 9,68 milliárd forintos bruttó árbevételre tett szert, ami összességében 6,3 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti.

Korábban a Világgazdaság által megkérdezett elemzők a fentinél jóval nagyobb bevételkiesésre számítottak.

A gyomorkeserűjéről ismert vállalat jelentése szerint az értékesítések közel felét gasztronómia az első kilenc hónapból négy hónapig szinte teljesen leállt.

Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére tavaly október és december között a kiskereskedelmi forgalom és a partnerek vásárlásai emelkedtek a bázishoz képest. Másrészt év elejétől 2-3 százalékos áremelést hajtott végre a gyártó, ami miatt a nagykereskedők növelték vásárlásaikat tavaly év végén, enyhítve a bevételkiesést.

A Zwack adózás előtti eredménye január és december között 2,24 milliárd forint lett az előző év azonos időszakában elért 2,39 milliárd után. Az eredményeket terhelő adóterhek mintegy 8 százalékkal vagyis 34 millió forinttal csökkentek.

A menedzsment szerint a járvány miatt óvatosabbá váltak a fogyasztók, ami miatt hosszabb távon is csökkenhet a szeszes italok iránti kereslet.

Úgy látják, hogy a következő hónap végén záruló tárgyévben az eredményük 25-30 százalékkal is visszaeshet a bázishoz képest.

A Zwack Unicum Budapesti Értéktőzsdén forgó papírjai csütörtök délelőtt elenyésző forgalom mellett 16 600 forinton stagnáltak a börze prémium kategóriájában.

Zwack árbevétel
Kapcsolódó cikkek