Pénz- és tőkepiac

Az állampapír a nyerő a privátbankokban

Ismét számottevően, 670 milliárd forinttal emelkedett a lakossági készpénz- és folyószámlapénz-állomány.

Ismét számottevően, 670 milliárd forinttal emelkedett a lakossági készpénz- és folyószámlapénz-állomány, csaknem 6 ezermilliárd forintot tart magánál otthon a lakosság. A tisztán lakossági látra szóló betétek – a lakossági nagyjából 23 százalékát – nagyjából 8700 milliárd forintos állománya és a háztartások vagyonának 21 százalékát kitevő, mintegy 8100 milliárd forintnyi hosszú lejáratú kötvények – jellemzően állampapírok – után ez a harmadik legnépszerűbb pénztárolási forma.

A készpénzállomány aránya 15 százalékos, a „párnacihában” tartott pénzek után nagyjából 10-10 százalékos súllyal a biztosítások (4968 milliárd forint), valamint a befektetési jegyek (4519 milliárd forint) állnak a lakossági klasszikus pénzügyi összportfólión belül.

A lekötött betétek aránya 9,3 százalék, azaz összesen 3531 milliárd forintot fektettek be ilyen formában a lakossági ügyfelek. A rövid lejáratú kötvények és a tőzsdei részvények hányada elenyésző (3,4, illetve 3 százalék).

Fotó: Shutterstock

Talán meglepő, de a pandémia idején az átlagos háztartásoknál magasabban reprezentált volt a folyószámlapénz aránya a legtehetősebbek számláin – derült ki a Blochamps Capital 16 privátbanki szolgáltató ügyfeleinek pénzügyi szokásait összegző elemzéséből. Eszerint a korábbi 19-ről csaknem 25 százalékra emelkedett 2020 nyarára a folyószámlapénzek aránya, ám idén tavaszra a korábbi szintekre korrigált vissza.

A privátbanki portfóliókban a járvány második és harmadik hulláma közötti időszak nyertesei a befektetési alapok jegyei voltak, amelyek részaránya a tavalyi harmadik negyedévi 24 százalékról 28 százalékra nőtt a privátbanki ügyfélkör csaknem 6400 milliárdos vagyonában.

A Blochamps 2021 első negyedévi összegző adatai szerint a tehetősek portfóliójában továbbra is az állampapír aránya a legnagyobb (40 százalék), ezt követik a befektetési alapok (28 százalék), a készpénz és a betét (20 százalék). A részvények hányada 9 százalék.

A lakossági vagyongyarapodást a legszélesebb körben a fogyasztás híján és a hitelmoratórium miatt az egekbe szökő lakossági megtakarítások hozták. A privátbanki ügyfeleknél a 2020-ban egyes befektetési eszközosztályokban bekövetkező rali is szépen emelte a megtakarítások összértékét, emellett nem feledkezhetünk el a pandémiás gazdaságélénkítő injekciókról sem, amelyek szintén elsősorban a legfelsőbb vagyonréteget gyarapították – véli Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.

A szakember szerint

a felhalmozás üteme idén erősen csillapodik majd, hiszen a hitelmoratórium vége önmagában havi százmilliárd forint feletti összeget szippant majd ki a megtakarítási piacról.

lakossági vagyon állampapír készpénzállomány Blochamps Capital folyószámlaállomány privátbanki ügyfelek megtakarítás kötvény betét hitelmoratórium
Kapcsolódó cikkek