Pénz- és tőkepiac

Most minden a török líra ellen szól

A török deviza a hétfő hajnali kereskedésben új történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben.

Több tényező is gyengíti most a török devizát – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Kiemelve: a korábbi jegybankelnököt és alelnökét Erdoğan elnök eltávolította, az új jegybankelnök pedig leszögezte, hogy a monetáris kondíciók további szigorítása rossz üzenet lenne a reálgazdaság számára

Emellett fokozódhat a feszültség Washington és Ankara között is – folytatta az elemző, miután Joe Biden szombaton hivatalosan népirtásnak minősítette az 1915-ös eseményeket, amikor az Oszmán Birodalom területén becslések szerint 1,5 millió örményt gyilkoltak meg.

Ha mindez nem lenne elég, szombaton a török hadsereg támadást indított a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei ellen Észak-Irakban.

Fotó: Shutterstock

A török líra a hétfőn hajnali kereskedésben új történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben, és a dollárral szemben is közel jár hozzá.

Félő, hogy a líra gyengülése miatt tovább fokozódik az inflációs nyomás, mely jelenleg 15 százalék felett mozog, és a későbbiekben egyre nehezebb lehet visszafogni a folyamatot, s miután a jegybank teljesen elveszítette függetlenségét, ilyen körülmények között nem fogja tudni betölteni szerepét – tette hozzá Varga Zoltán.

oszmán örmények török líra Joe Biden kurdok Erdogan
Kapcsolódó cikkek