Pénz- és tőkepiac

Pezsgést vár a hazai kazánpiacon az Ariston

Az Ariston-csoport 1,66 milliárd eurós forgalommal zárta a 2020-as üzleti évét, ez 2,7 százalékkal marad el a 2019-es bevételtől. A kiesést a legfontosabb nyugati piacaikon dúló pandémia nyomán elrendelt korlátozások negatív üzleti hatásaival magyarázzák, ugyanakkor az idén a fűtéstechnikai beruházások gyors felfutását várják.

EBITDA soron az előző évinél 8,6 százalékkal magasabb, 244 millió euró eredményt tudott felmutatni a világ 150 országában jelen lévő olasz fűtéstechnikai társaság. Üzemi szinten 13,4 százalékos plusszal, 169 milliós korrigált profitot értek el.

Az Ariston Thermo elnöke szerint eredményeiket a hosszú távú tervezésnek és a gyors digitális fejlesztésnek köszönhetik. Paolo Merloni hangsúlyozta, elkötelezettek a fenntarthatóság és a technológiai innováció irányában, s ez a filozófia hasznosnak bizonyult. Az Ariston-csoport ennek köszönhetően nagyon jó helyzetbe került, a közép- és hosszú távú növekedés feltételei adottak. Azt a 2017-ben meghatározott célt már teljesítették is, hogy öt éven belül értékesítésük 80 százalékát magas hatékonyságú, új fejlesztésű modern termékek képezzék.

Magyarországon tavaly hozzávetőleg 8–10 százalékos csökkenés volt érzékelhető a kazánpiacon. Az idei azonban ismét a fellendülés éve lehet, a családtámogatási modellek segítik mind az új építést mind a felújítást, amivel a fűtés-korszerűsítés is együtt jár.

Az Otthon Melege Program, az MFB által kínált kamatmentes és a sok családnak ad lehetőséget a takarékos, környezetkímélő fűtési megoldások használatára. Ez pedig minden háztartásban egyre fontosabb, hosszú távon ugyanis az emberek energiatakarékos és környezetkímélő megoldásokban gondolkodnak.

Fotó: Pixabay

Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője szerint a legmodernebb megoldások terén Magyarország lemaradt a többi kelet-európai országhoz képest. Pavek Gábor elmondta, hogy hazánkban az egyedi fűtést használó háztartások 49 százaléka fűt gázzal, így a kondenzáció szerepe továbbra is kiemelt marad.

Ezen a területen a környező országokhoz képest is jól teljesítünk. A hőszivattyúk terén viszont le vagyunk maradva Lengyelországhoz és Csehországhoz képest. Ugyanakkor a hőszivattyúk, hibrid rendszerek és a megújulók folyamatosan növekvő részt hasítanak ki a piacból, így a lemaradást behozhatjuk a következő két évben.

Pavek Gábor elmondta, míg a tavalyi év nem hozott kiemelt eredményeket a hazai eladásokban, addig 2021 és 2022 a növekedés éve lehet. Nemcsak az új építés, hanem a felújítási piac is fejlődésnek indul, ami főként az elavult kazánok cseréjében mutatkozik majd meg. A hazai piacon legfőképp a kondenzációs kazánok és a hőszivattyúk eladása terén várható felfutás, ami 2022 után is folytatódni fog. A kazáncserében kulcsfontosságú az Otthon Melege Program, amely indulása óta támogatja a korszerű fűtési technikák hazai terjesztését.

fűtéstechnika Ariston
Kapcsolódó cikkek