Pénz- és tőkepiac

Egyre csábosabb a szlovén tőzsde

A szlovén részvényindex a legjobban teljesítők közé tartozik, az idén már bő 20 százalékot ralizott. A helyi parketten forgó ciklikus papírok még így is olcsók.

A szlovén börze igazi hozamparadicsomnak bizonyult az elmúlt időszakban. A helyi blue chip index, a SBITOP több mint 20 százalékkal értékelődött fel az idén, ezzel pedig nem csupán a régiós részvénypiacokat, de számos nyugati indexet is messze maga mögött hagyott.

A kosárban szereplő tíz ráadásul meglehetősen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, és két számjegyű növekedést mutat – csak a logisztikai szektort képviselő és a pandémia miatt elrendelt utazási korlátozásokat megérző Intereuropa nem tudta tartani a lépést a mezőnnyel.

Kis túlzással akkor sem nyúlhattak nagyon mellé a befektetők, ha találomra válogattak a szlovén részvénykosárból.

A piacvezető Nova Ljubljanska Banka, a Sava Re viszontbiztosító, valamint a Cinkarna Celje vegyipari óriás papírjaival akár 30 százalék feletti árfolyamnyereséget is elérhettek, de nem sokkal maradt le tőlük a Telekom Slovenija sem.

A hagyományos energiaszektort képviselő Petrol árfolyama negyedével erősödött, a finomított olajtermékeket forgalmazó, saját benzinkúthálózatot üzemeltető vállalat profitálni tudott az üzemanyag-kereslet és az olajárak helyreállásából,

az igazi sztorit azonban a horvát versenytárs Crodux megvásárlása adta az év elején, amely a szlovén energiacég történetének egyik legnagyobb akvizíciója volt.

Megsüvegelendő, de az előbbiekhez képest nem számít kiemelkedőnek az indexben 30 százalékos súlyú gyógyszergyártó, a Krka 17 százalékos ralija.

Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

grav vg szlovák

A szlovén részvénypiac felülteljesítésének legfőbb oka, hogy szinte kizárólag klasszikus értékalapú és ciklikus papírok alkotják, márpedig a vakcinák tavaly év végi megjelenése és a gazdasági helyreállással kapcsolatos várakozások nyomán meginduló szektorrotáció miatt most ezeknek a részvényeknek áll a zászló a járványhelyzetben jól szereplő növekedési papírokkal szemben

– hangsúlyozza Dino Dürrigl, a horvát InterCapital elemzője. Az erősödő inflációs aggodalmak hosszabb távon is kedvezhetnek a jó fundamentumú, hagyományos – pénzügy, energia, távközlés – iparágakat képviselő cégeknek, úgyhogy az év eleji rali dacára lehet még tér a ljubljanai börze további emelkedéséhez. Már csak azért is, mert az InterCapital szerint a szlovén papírok ára (P) továbbra is meglehetősen alacsony a várható profithoz (E) képest.

A SBITOP 8,8-as P/E-rátán forog, ami a legalacsonyabb a régióban, a meghatározó amerikai és nyugat-európai indexek pedig négyszer-ötször drágábbak ennél.

További pozitívum a SBITOP magyar szemmel is vonzó, átlagosan 5 százalék feletti osztalékhozama, amelyet a tíz indextag közül kilencen ráadásul euróban fizetnek ki. A gálánsabbak közé tartozik a 7 százalék feletti hozamot kínáló Telekom Slovenija, valamint az 5,4, illetve 4,7 százalékot fizető Petrol és Krka, de akad olyan kisebb vállalat is, amely 17 százalékos osztalékhozammal forog.

Krka osztalék Cinkarna Celje Szlovénia szlovén tőzsde InterCapital SBITOP petrol
Kapcsolódó cikkek