Pénz- és tőkepiac

Jól gazdálkodtak a nyugdíjunkkal a kasszák

Az ­önkéntes és a magánnyugdíj­pénz­táraknál is szépen gyarapodott a kezelt ­vagyon a március végéig számolt egy év alatt. A taglétszám lassú apadása azonban az önkéntes kasszáknál sem állt meg.

A magyarországi önkéntes nyug­díjpénztárak 1641,1 mil­liárd forintos vagyont kezel­tek az első negyedév végén, ami éves szinten 15,4 százalékos bővülés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A portfólió dinamikus növekedéséhez hozzájárult, hogy befektetéseiken e kasszák 18,2 milliárd forint nyereséget értek el, szemben az egy évvel korábbi bő százmilliárdos – a járvány nyomán keletkezett – veszteséggel.

A tagdíjbevételek is 4,7 százalékkal gyarapodtak 2020 első negyedéve óta, és 27 milliárd forintot tettek ki.

A kasszák működési eredménye 5,5 százalékkal nőtt, ám így is csak valamivel több, mint 150 millió forintot ért el. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak 1,097 millió tagjuk volt március végén, ami nagyjából csak 13 ezerrel ugyan, de elmarad az egy évvel korábbitól, egyelőre nem sikerült megfékezni a taglétszám évek óta tartó lassú, de stabil csökkenését.

Fotó: NS – Szabó Miklós

Az önkéntes nyugdíjkasszák portfóliója némileg átrendeződött az elmúlt egy évben, ebben szerepük volt a koronavírus-járvány következtében bekövetkezett intenzívebb tőkepiaci mozgásoknak is. Például a pénztárak részvényportfóliója egy év alatt 66 százalékkal nőtt, a részvények részesedése a 2020. már­ciusi 5,9-ről 8,5 százalékra ugrott.

vg graf

Kisebb ütemben, de nőtt a befektetési jegyek állománya is, a portfó­lióban lévő részesedésük 27,5-ről 30 százalékra nőtt. Ám mintegy 53 százalékról 50,8-re csökkent a magyar állampapírok súlya, emellett 4,4-ről 3,1 százalékra olvadt a folyószámlabetétek és a készpénz részesedése.

A magánnyugdíjpénztári portfó­lió mérete március végére meghaladta a 279 milliárd forintot, ez éves összevetésben 12,7 százalékos emelkedés. Ennek a portfóliónak nagyjából a felét szintén az állampapírok adják, ám a részvények súlya jóval nagyobb, mint az önkéntes kasszáknál, március végén megközelítette a 17 százalékot. A taglétszám azonban lassan, de folyamatosan csökken a magánnyugdíjpénztáraknál is: az első negyedév végén már 54 ezer alatt járt, eszerint egy év alatt nagyjából 800 tag hagyta el a szolgáltatóját.

Már fiatalon a nyugdíjas éveikre tesznek félre leginkább a magyarok

Az OTP szerint egyre többen gondolnak nyugdíjas éveikre és egyre fiatalabban, még a járvány alatt romló anyagi körülmények között is.

 

idősebb kassza megtakarítás nyugdíj pénztár
Kapcsolódó cikkek