Pénz- és tőkepiac

Moody's: kockázatot jelent a moratórium Magyarországon

A hitelminősítő három másik ország esetében állapította meg ugyanezt. Attól tartanak, hogy a hosszú ideje a védőernyő alatt lévő hitelek nagyobb valószínűséggel válnak problémássá.

A hitelminősítő szerint Cipruson, Portugáliában, Olaszországban és Magyarországon továbbra is nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a hiteltörlesztési moratórium 2021-es kivezetése hogyan hat a hitelportfóliók minőségére.

A Moody’s szakértői attól tartanak, hogy a túlságosan hosszú idei tartó moratórium szintén növeli a kockázatokat, a tapasztalat ugyanis az, hogy a hosszú ideje a védőernyő alatt lévő hitelek nagyobb valószínűséggel válnak problémássá,

így a fenti négy országban is fennáll a bankszektort illetően a sebezhetőség és a bizonytalanság.

A Moody’s a mai elemzésben emlékeztetett rá, hogy az európai bankszektorban 580 milliárd eurónyi került már ki a különböző országokban biztosított moratórium alól, ezen portfólió minősége átlagosan gyengébb a további hitelekhez képest, ugyanakkor a Moody’s modelljei tulajdonképpen összhangban vannak a bankvezetők azon várakozásaival, hogy a törlesztések ideiglenes felfüggesztése végső soron csak mérsékelt veszteségeket okoz a pénzintézeteknek.

Fotó: Shutterstock

A Moody’s szakértői kiemelték, hogy

a négy érintett ország közül a Magyarországon működő bankok képezték a legnagyobb mértékű céltartalékot a jövőbeni hitelezési veszteségekre.

Tavaly összesen Európában 900 milliárd euró volt a csúcs, vagyis ekkora tartozásra vonatkozott a törlesztések felfüggesztése, 2020 végére az összeg 320 milliárdra csökkent a fokozatos kivezetések miatt. Az OTP Bank a múlt heti gyorsjelentésében azt közölte, hogy az első negyedév végére a magyar anyabankban 32,5 százalékos volt a moratóriumban való részvétel aránya (1549 milliárd forint), a horvát leánybanknál 5,2, a szerbiaiban pedig 4,7 százalék. A törlesztési moratórium hazai és szerbiai eredményrontó hatása 20,1 milliárd forint volt az OTP-nél.

kockázat Moody's moratórium
Kapcsolódó cikkek