Pénz- és tőkepiac

Nagyobb erővel térhet vissza a gazdaság növekedése

Varga Mihály szerint az újraindításhoz szükséges támogató fiskális politika ellenére az államháztartás hiánya belesimul az uniós átlagba.

A vártnál jobb első negyedévi adat alapján a növekedés nagyobb erővel térhet vissza a magyar gazdaságban – jelentette ki Varga Mihály a Joint Venture Szövetség (JVSZ) éves tisztújító közgyűlésén. A pénzügyminiszter elmondta, hogy az újraindításhoz szükséges támogató fiskális politika ellenére az államháztartás hiánya belesimul az uniós átlagba,

míg a visegrádi országok közül csak Magyarország és Lengyelország térhet vissza a 3 százalékos maastrichti kritériumhoz 2024-re.

A tárcavezető – aki egyben a JVSZ társelnöke – hangsúlyozta: a 2022-es költségvetés 7300 milliárd forintnyi forrással támogatja a gazdaság újraindítását.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Mint mondta: a jövő évi költségvetéssel minden főbb terület több forrásból gazdálkodhat, 2778 milliárd forint jut a családok támogatására, ez 483 milliárddal több, mint 2021-ben.

Emellett a költségvetés 2884 milliárd forintot szán az egészségügyre, amely 769 milliárd forinttal haladja meg az idei évit.

Kiemelte: folytatódnak az adócsökkentések is, amelyekkel 423 milliárd forint marad a családoknál és vállalkozásoknál, valamint 4163 milliárd forint jut a nyugellátásokra, és 3152 milliárd forint munkahelyteremtő beruházásokra.

Varga Mihály leszögezte: a megfelelő gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az első negyedévben járványállónak bizonyult a magyar gazdaság, teljesítményét tovább növelte, így kiemelkedően magas növekedési számok várhatóak a következő negyedévektől. Hozzátette: bár a gazdaság újraindítása érdekében a támogató fiskális politikát idén és jövőre is folytatni kell, a kormány az államháztartás hiányát és az államadósságot ismét csökkenő pályára állítja.

PM Pénzügyminisztérium jvsz Varga Mihály Joint Venture Szövetség költségvetés
Kapcsolódó cikkek