Pénz- és tőkepiac

Piaci pánikot okozott az amerikai pénzügyminiszter

Rég nem látott eladói nyomás alakult ki az amerikai részvénypiacon, miután Janet Yellen szerencsétlen megjegyzést tett a kamatszinttel kapcsolatban.

Rég nem látott eladói nyomás alakult ki az amerikai részvénypiacon, miután Janet Yellen szerencsétlen megjegyzést tett a kamatszinttel kapcsolatban. Különösen a technológiai szektort ütötték meg.

A pénzügyminiszter egy előre rögzített üzenetben kilátásba helyezte, hogy a jelenleginél magasabb kamatokra lehet szükség a gazdaság túlhevülésének elkerülése érdekében

– magyarázta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. A nemrég bemutatott lépésekre Yellen szerint szükség van annak érdekében, hogy versenyképesebb és termelékenyebb legyen az amerikai gazdaság, és hosszabb távon nagyobb növekedési potenciálja legyen. A Biden-programok célja a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése is.

Később a Wall Street Journal rendezvényén is megszólalt a pénzügyminiszter, s némileg árnyalta korábbi véleményét. Itt Yellen elmondta, hogy nem számít arra, hogy az problémát jelentene, az áremelkedés átmeneti lehet az alacsony bázis, illetve a gazdaság újraindítása miatt.

Fotó: Getty Images

Amikor újságírók megkérdezték a korábbi megjegyzésével kapcsolatban, a pénzügyminiszter leszögezte, hogy nem prognosztizál és nem is javasol kamatemelést.

Az első, kissé szerencsétlenül megfogalmazott kijelentés hatására valóságos pánik szabadult el a tőzsdéken, elsődlegesen a technológiai szektort ütötték meg – mondta Varga Zoltán, hozzátéve: a megjegyzés annak fényében is óvatlan volt, hogy múlt vasárnap Yellen még azt hangsúlyozta, hogy addig van megfelelő költségvetési mozgástér, amíg alacsonyak a kamatok, a későbbiekben azonban csökkenteni szükséges a költségvetési hiányt.

Múlt pénteken a Clinton-adminisztráció volt pénzügyminisztere arra hívta fel a figyelmet rá,

hogy a Biden-programok túlhevíthetik a gazdaságot.

A pénzügyminiszter második megnyilvánulására valamelyest korrigáltak az indexek. Végül az S&P 500 index 0,67 százalékos, a Nasdaq Composite 1,88 százalékos csökkenéssel zárta a napot, míg a Dow Jones vissza tudott kapaszkodni a pozitív tartományba.

amerikai piac S&P 500 dollár pánik Janet Yellen
Kapcsolódó cikkek