Pénz- és tőkepiac

Pukkan a kriptobuborék?

Február óta nem volt ilyen alacsony a bitcoin ára, a többi kripto is szabadesésben a kíni hatóságok bejelentése nyomán.

Mélyrepülésbe kezdett a a kínai pénzügyi hatóságok kommentjei alapján – írja a CNBC . A digitális pénz problémái mára múlt héten elkezdődtek, amikor kommentjei ültették hullámvasútra az eszközt.

Erre következett az, hogy három kínai pénzügyi szabályozó kedden közös közleményben figyelmeztette az ország pénzügyi intézményeit, hogy ne hajtsanak végre a kriptókkal kapcsolatos műveleteket, beleértve azok átváltását is hagyományos pénzre.

Noha a kínai hatóságok keményvonalas fellépése a szférában nem új – 2017-ben például bezárták az országban működő kriptotőzsdéket – a múlt heti bizonytalanságot követően ez elég volt arra, hogy 40 ezer dollár alá lökje az árfolyamot.

Fotó: Shutterstock

Ezzel a bitcoin árfolyama 39 százalékkal marad el a 64,870 dolláros csúcstól és egy napon belül is 10 százalék fölötti esést jelent.

Az eladási hullám más digitális eszközöket is érint, az ethereum 15 százalékot, a dogecoin 18 százalékot meghaladó mértékben zuhant például.

Kérdés, hogy ez vajon a vég kezdete az eleinte a fizetési megoldások megreformálását – majd amikor kiderült, hogy ennek sebessége és költségei miatt ez nem lehetséges – az fedezeteként az arany helyettesítését ígérő eszköz esetében?

A CNBC-nek nyilatkozó Vijay Ayyar, aki a Luno kriptotőzsde üzletfejlesztési vezetője szerint ez a korrekció normális és elérte a mélypontot az ár, míg a kriptókra fókuszáló befektetési alapot vezető Mike Novogravitz szerint ez már vásárlási lehetőség és az eszköz 40 és 55 ezer dollár közötti sávban konszolidálódhat az újabb hegymenet előtt.

kriptopénz dogecoin ethereum kripto tőzsde kripto kriptopiac bitcoin
Kapcsolódó cikkek