Pénz- és tőkepiac

250 milliárd dollárt fordít a technológiai versenyre az USA

Kutatás-fejlesztésre jut 190 milliárd dollár, míg 54 milliárd dollárt a félvezetők és telekommunikációs berendezések fejlesztésére fordítanak. Egyúttal kiltiltják a TikTok-ot a kormányzati kommunikációs eszközökről.

Átfogó törvényjavaslatot fogadott el az Egyesült Államok szenátusa a kínai technológiai fenyegetés ellen. A szavazás 68-32-es eredménnyel zárult, a jogszabálycsomag, illetve a 250 milliárd dolláros keretösszeg célja, hogy jelentősen javítsák az Egyesült Államok versenyképességét a technológiai szektorban.

Hozzávetőleg 190 milliárd dollárt fordíthatnak kutatás-fejlesztésre, ezen kívül 54 milliárd dollárt a félvezetők és telekommunikációs berendezések fejlesztésére.

A Wall Street Journal kiemeli, hogy a csomag kiberbiztonsági intézkedéseket is tartalmaz. Így például tilos lesz letölteni a TikTok alkalmazást kormányzati elektronikus eszközökre, s a kínai kormánnyal kapcsolatba hozható vállalatok által gyártott drónok vásárlását is blokkolják a jövőben.

Fotó: Nikolas Kokovlis/NurPhoto/AFP / NurPhoto / AFP

Az amerikai innovációs és versenyügyi törvény néven ismert törvényjavaslatot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia,

de a tőzsdei lap szerint a csomag széleskörű támogatottságot élvez.

A szenátus többségi vezetője, a demokrata Chuck Schumer, a törvénycsomag beterjesztője kiemelte: a szövetségi kutatás-fejlesztési kiadások az elmúlt években az USA GDP-jének kevesebb mint 1 százalékát tették ki, míg az összes szövetségi kiadásnak kevesebb mint 3 százalékát, ami a múlt század hatvanas éveinek űrversenye óta a legalacsonyabb mérték.

k+f USA TikTok Kína
Kapcsolódó cikkek