Pénz- és tőkepiac

Elkapkodják a vállalati kötvényeket

Az amerikai vállalati kötvények és az állampapírok közötti hozamkülönbség több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt. Ez arra utal, hogy a befektetők egyre inkább bíznak abban, hogy a vártnál gyorsabb nem veti vissza a gazdasági fellendülést. A folyamat azt is jelenti, hogy a befektetők elhiszik a Fed narratíváját arról, hogy az infláció átmeneti – írta a Figyelő.

Jay Powell, a Fed elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta,

hogy az “árstabilitás csak az egyik része az általunk kapott mandátumnak”.

A Fed ülése utáni sajtótájékoztatón egyébként elhangzott az is, hogy a jegybank a vártnál korábban készül fel a monetáris szigorításra. Az amerikai államkötvények átlagos hozama és a befektetésre ajánlnott kategóriájú vállalati kötvények hozama közötti különbség szerdán, a Fed ülése után 0,02 százalékponttal 0,87 százalékra csökkent – mutatja az ICE BofA index, ez . Ez a szint 2007 óta a legalacsonyabb. A gyengébb hitelminősítéssel rendelkező, így kockázatosabb vállalati papírok esetében a hozamkülönbség 0,05 százalékponttal 3,12 százalékra süllyedt, ami a 2018. októberi szintet jelzi.

A vállalati kötvények hozamesését támogatták a jegybankok kötvényvásárlási programjai, az USA-ban a pénzügyi kondíciók lazasága történelmi mélypont közelében van. A pénzbőség nyomán a befektetők a kockázatosabb, de magasabb hozamú vállalati papírok felé fordultak.

Fotó: Christopher Pike/Bloomberg/Getty Images

A Refinitiv adatai szerint az idén összesen

373 bóvli kategóriába sorolt adósságú cég bocsátott ki kötvényeket a csaknem 11 ezer milliárd dollár értékű amerikai vállalati kötvénypiacon.

Olyan cégek is viszonylag kedvező kondíciójú hitelhez jutottak, mint a pandémia által sújtott American Airlines vagy az óceájárókat üzemeltető Carnival. A bóvli-vállalatok összesen 277 milliárd dollár tőkéhez jutottak így (rekordsebességgel), ami 60 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szint.

A befektetési kategóriába sorolt vállalati kötvények átlagos hozama az idén 0,3 százalékponttal 2,08 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a nagyobb kockázatú (high-yield) papírok átlaghozama 0,27 százalékponttal 3,97 százalékra mérséklődött.

American Airlines kötvénypiac Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek