Pénz- és tőkepiac

Erős év után pozitív kilátások az Unionnál

„Az Union üzleti terveire nincs közvetlen hatása annak, hogy az Aegon Magyarország bekerül-e a VIG-csoportba, kapunk-e új testvért Magyarországon” – mondta a Figyelőnek Almássy Gabriella, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója. Ezt azzal kapcsolatban emelte ki, hogy a Belügyminisztérium nem járult hozzá ahhoz, hogy anyabiztosítójuk, a VIG megvásárolja az Aegon Magyarországot.

Az elnök-vezérigazgató elmondta:

az elmúlt év nagyon sikeres volt, sőt, még a vártnál is jobban alakult.

Tavaly március-áprilisban még nem gondolták volna, hogy 2020-ból ezt a teljesítményt ki tudják hozni. A számokat nézve 2019-ben eleve nagyon sportos célokat tűztek ki 2020-ra, bár a pandémia előtti években sem volt ez másképp. Látták, hogy 2019 jól sikerült, így azt az ambiciózus célt tűzték ki maguknak, hogy nagyon jó lenne elérni a 100 milliárd forintos álomhatárt a díjbevételben. Végül nem hogy elérték ezt 2020-ban, de kicsit meg is haladták, tavaly 101 milliárd forint díjbevétel felett zárták az évet. Ez önmagában is nagyon nagy szám, és 7,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva,

ami lényegesen fölötte van a piac teljesítményének, mivel a biztosítási szektor tavaly 4,7 százalékkal bővült.

Fotó: Róka László / MTVA

Arról is szólt, hogy az Union az egészségbiztosítások terén az egyik legnagyobb portfólióval rendelkezik.

2020-ban is megfogalmazták, hogy nemcsak piacvezetőnek kell megmaradniuk, hanem piacmeghatározónak is. Kiemelte: a következő lépésben a még szélesebb körű szolgáltatásokra szeretnének fókuszálni, hogy az egész ország területén megfelelő ellátást tudjanak nyújtani a biztosító ügyfeleinek. Ahhoz, hogy az egészségbiztosítások jól működjenek, vidéken is létre kell hozni professzionális magánegészségügyi központokat, ahol sztenderd minőséget tudnak biztosítani. Az Union Biztosító most ennek a megvalósításán dolgozik és már 2021-ben jelentős előrelépéssel számolnak.

Almássy Gabriella arról is beszélt,

hogy tavaly a hazai biztosítási piacon 65 milliárd forint összegben kötött életbiztosításokat a lakosság,

így az életbiztosítási díjtartalékok meghaladták a 2240 milliárd forintot, ami 7 százalékos növekedés 2019-hez képest. A 2008-as válság előtt az életbiztosításokban őrzött megtakarítások 5,6 százalékát tették ki a háztartások pénzügyi vagyonának, most ezzel a 2240 milliárd forinttal 3,4 százaléknál tartunk, tehát ugyan 2008 óta folyamatos csökkenés tapasztalható ebben a biztosítási ágban, de tavaly már minden negyedévben nőtt ez az arány.

Abban bízik, hogy megfordul a trend, a koronavírus-járvány láthatóan felerősítette az emberekben azt, hogy szükség van öngondoskodásra. A kockázati életbiztosításoknál kifejezetten erős a növekedés, a piacon és az Union esetében is erőteljes bővülést látnak. A megtakarításokkal összekötött életbiztosításoknál is számottevő a bővülés, ezen termékeknél is van biztosítási védelem a halálesetekre, vagy akár kórházi napi térítésre is lehet kiegészítő biztosításokat kötni.

A cikk teljes terjedelmében a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

Union Biztosító biztosítási piac VIG aegon magyarország egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek