Pénz- és tőkepiac

Hamarosan drágulhatnak a kölcsönök

Nem okozott az elemzőknek meglepetést, hogy májusban az 5,1 százalékos volt, megegyezően az áprilisival – írja a Bankmonitor. Döntő lehet, hogy a nyáron hogyan alakul az infláció, hiszen a lakáshitelek árai májusban nem emelkedtek érdemben. Emiatt a legolcsóbb hitelek THM-értéke az infláció felét sem éri el. Júniusban viszont a bankok kamatot emelnek, több pénzintézet is áremelést jelentett be.

A Bankmonitor példaként említi, hogy a legolcsóbb ajánlatot kínáló UniCredit Bank június 10-től drágít, de az emelés csupán 0,3-0,5 százalékos, ezzel a hitelköltségek jellemzően továbbra is az infláció alatt maradnak.

Ettől függetlenül egy 0,5 százalékpontos kamatemelés – 20 millió forint és 20 éves futamidő esetén – miatt az induló törlesztőrészlet ötezer forinttal emelkedne meg. Ez az emelkedés nem számottevő, a hitelajánlatok kamata, THM-értéke pedig továbbra is igen alacsony szinten maradna.

Fotó: Shutterstock

Ma már nem az számít különlegesnek, hogy egy lakáshitel THM-értéke az infláció alatt van, a legtöbb hitel teljes éves költsége sem éri el az aktuális infláció értékét.

A legnépszerűbb, 5 és 10 éves kamatperiódusú hiteleknél a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint az ajánlatok 91-100 százalékának kedvezőbb a THM-értéke a májusi inflációnál, de a fix kamatozású hitelek csaknem háromnegyede is kedvezőbb költségekkel rendelkezik az áremelkedés tavasz végén mért értékénél.

A legolcsóbb, 5 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-értéke – 15 millió forint hitel, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása mellett – az infláció májusi értékének felét sem éri el. Pedig az 5 éves kamatperiódus nem a legkockázatosabb lehetőség, a kamatot ugyanis 5 éven belül nem módosíthatja a bank egyoldalúan.

kamatemelés lakáshitel Bankmonitor.hu hitel hiteltörlesztő unicredit bank
Kapcsolódó cikkek