Pénz- és tőkepiac

Hízott a brókercégek profitja a járvány alatt

Jókora hasznot húztak tavaly a hazai befektetési szolgáltatók a pandémia nyomán megnövekedett tőzsdei forgalomból. Előbb a pánikszerű eladások, majd az árfolyamesést követő gyors felpattanásra játszó spekulánsok hulláma adott nekik munkát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a 2019-esnél mintegy harmadával magasabb, 3300 milliárd forintos forgalmat hoztak össze a befektetők, a felfokozott aktivitás pedig a lakossági ügyfeleket is kiszolgáló hazai brókercégek eredményében is lecsapódott, soha nem látott bevételt és profitot szállítva nekik.

A piacvezető Erste Befektetési Zrt. befektetési szolgáltatásból származó bevételei ugyan nem bővültek tovább a 43,5 milliárd forintos szintről, az alaptevékenység eredménye viszont így is közel ötödével nőtt, annak is köszönhetően, hogy a szolgáltatásokhoz kapcsolódó ráfordításokat harmadával sikerült visszanyírni.

Az osztrák nagybank hazai leánycégének adózott eredménye 27 százalékkal szárnyalta túl az előző évit, elérve a 6,3 milliárd forintot.

Fotó: Kallus György / VG

Az Erste piaci súlyát jól mutatja, hogy a brókercégek BÉT-en zajló versenyében tavaly a bronzérmet elcsípő Concorde Értékpapír Zrt.-nek a bevételei érték el a 6,3 milliárd forintos szintet. Ez ötödével jobb teljesítmény a 2019-esnél, és a nyújtott szolgáltatások eredménye is majdnem ilyen mértékben bővült azzal együtt is, hogy az ehhez kapcsolódó kiadások – az Erstével ellentétben – számottevően, 24 százalékkal emelkedtek.

Az üzleti eredmény 17 százalékkal növekedett, az adózás utáni profit pedig ennél is dinamikusabban gyarapodott, alulról súrolva a kétmilliárd forintot.

Jól futott az Equilor Befektetési Zrt. szekere is, amelynek bevételeit 18 százalékkal, 2,86 milliárd forintra hizlalta a megnövekedett befektetési kedv, a magasabb számlanyitási és kereskedési volumen. A harminc éve alapított hazai érdekeltségű, ám a varsói börzén is tagsággal rendelkező társaság alaptevékenységének eredménye – az Erstéhez és a Concorde-hoz hasonlóan – 18 százalékkal bővült, az üzemi eredmény és a nettó nyereség bővülését tekintve azonban lekörözte nagyobb versenytársait. Az utóbbi sorokon több mint triplázódó eredményről adtak számot, különösen a 309 millió forintos adózás utáni nyereség mutat jól a szerény tavalyelőtti 84 milliós összeghez képest.

Méretes léptekkel igyekszik felzárkózni a nagyokhoz a Random Capital, amely a legdinamikusabb fejlődést mutatta tavaly a hazai szolgáltatók közül. A pesti parkett azonnali részvénypiacán 7 százalékos részesedéssel a negyedik helyre lépett fel a magyar tulajdonosi hátterű diszkontbrókercég, miközben az ügyfélállományt is sikerült megdupláznia. A dinamikus bővülés minden eredménysoron megjelent, a bevételek 93 százalékkal, 1,7 milliárd forintra, az üzemi eredmény az ötszörösére, 250 millió forint fölé ugrott, ami – adófizetési kötelezettség híján – egy az egyben profitként jelent meg a cégnél.

concorde Erste tőzsde beszámoló Random Capital Equilor
Kapcsolódó cikkek