Pénz- és tőkepiac

Még idén a T-Systems elé vágna a 4iG

Az idei első negyedévben eddigi legjobb eredményét érte el a 4iG, ezzel hatalmas lépést téve évek óta hangoztatott célja felé, hogy a hazai IT-piac első számú integrátorává váljon.

Kimagaslóan eredményes lesz a 4iG idei éve a menedzsment szerint, a bevételnövekedés ütemét 25 százalék fölé várják – derül ki a cég reggel közzétett befektetői prezentációjából. A magyar IT-piac trónkövetelője már május végén 36 milliárd forintot meghaladó szerződésállománnyal rendelkezett a teljesített értékesítéseken felül.

A következő években azután némileg visszavesz a tempóból Jászai Gellért cége, de még akkor is 10 százalék fölötti bővülésre számítanak. Az EBITDA-ráta két-három éves távon 8-10 százalék körül alakul.

Az információtechnológiai/rendszerintegrációs (IT/RI) szegmensben – a csoport tagvállalatai közötti kompetenciák kiaknázásával – a cél a piacvezető pozíció megszerzése. Ebből a szempontból volt ügyes húzás, hogy a Magyar Telekom csoporthoz tartozó, a trónról letaszítani kívánt T-Systems IT-területét 2020-ig irányító Tápai Tamást nevezték ki a minap a 4iG vezérigazgató-helyettesévé, aki persze itt is a kaptafánál marad, és az IT-ágazat is hozzá tartozik majd.

Szintén a szinergiák erősítése van napirenden a telekommunikáció és az infrastruktúra szegmensében, illetve az űr- és védelmi üzletágban is.

 

Mindkét divízióban olyan jelentős, újonnan vásárolt cégek működését kell összehangolni, mint például a Hungaro DigiTel vagy a CarpathiaSat, később pedig várhatóan a még nagyobb kalibert képviselő Digi is a képbe kerül, amelynek bekebelezése folyamatban van.

 

Fotó: Matey István/Hajdú-Bihari Napló

A 4iG az elmúlt években – vagyis a 2018. júliusi tulajdonosváltás óta – a magyar informatikai piac második számú integrátorává vált, de ezzel nem elégedett meg, és még az idén az első helyet is megkaparintaná.

A cég történetének legerősebb, idei első negyedévében hatalmas lépést tett e cél érdekében a konszern.

 

Az előző év azonos időszakához mérten az árbevétel 77 százalékkal, 15,3 milliárd forintra, míg az EBITDA 74 százalékkal, 1 milliárd forintra emelkedett.

A növekedés részint organikus, részint akvizíciós eredetű volt. A szerves fejlődés elsősorban a szoftverfejlesztéshez köthető, amiben a korábban végrehajtott befektetések eredménye tükröződött. Az alkalmazotti létszám tovább gyarapodott, és március végén elérte a 944 főt.

A cégcsoport januárban szerezte meg a pilóta nélküli repülőeszközök informatikai fejlesztését végző Rotors & Cams Kft. 24 százalékos üzletrészét, márciusban pedig a hálózati, IT-biztonsági és adatközponti infrastruktúra-megoldások megvalósításával, üzemeltetésével, automatizálásával, illetve támogatásával foglalkozó Spacenet Kft. üzletrészeinek 70 százalékát.

Két korábban kezdett befektetést viszont ebben a hónapban zárt le a konszern. A kiszervezett és menedzselt informatikai szolgáltatások szegmensében piacvezető Poli Computer Kft.-ben százszázalékos, míg a Hungaro DigiTel Kft.-ben – amely Magyarország vezető és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatója – 75 százalékos részesedésre tett szert.

A társaság márciusban mutatta be a saját fejlesztésű, 4iOP márkanevet viselő integrált termékcsaládját, amely az ipar 4.0 területén biztosít üzemi és gyártósori digitális megoldásokat. Az ügyfelek igényeihez igazítható, modulárisan felépített gépi tanulással támogatott rendszer a gyártási folyamatok minden szintjére informatikai megoldásokat kínál. A termékcsalád kedvező piaci fogadtatása nyomán a 4iG tovább erősíti saját termék- és szolgáltatáspalettáját olyan kulcsterületeken, mint a blockchain, a kiberbiztonság vagy a fintech.

T-Systems Ebidta 4iG negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek