Pénz- és tőkepiac

Megreccsent a deszkapiac, de még mindig meredek az árazás

A fürészá­ruk kurzusa továbbra is historikus szinteken mozog, a szezonálisan jellemzőnek két-háromszorosa a mostani árazás.

A múlt hónapban minden idők legnagyobb emelkedését láthattuk a fűrészáruk piacán, amikor 1737 dollárig lőtt ki a határidős ár, ami a szezonálisan megszokottnak ötszöröse. A múlt héten már az esés volt historikus: 1400 dollár közeléből 1059 dollárig szánkázott a kurzus. Az egységárat ezen a piacon ezer deszkaláb mennyiségre számolják, ami 2,36 köbméternek felel meg.

Több tényezővel magyarázható az eddig szárnyaló fűrészárupiacon most tapasztalható drámai mélységű korrekció – vélekedett Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. A visszaesés egyik oka, hogy Kínában újabban börtönnel fenyegetik a spekulánsokat, így hűtenék az árupiacokat. Szintén a keresleti oldalt érinti, hogy a gazdaság újraindulásával az Egyesült Államokban is jelentősen csökkent a home office aránya. Mivel a dolgozók visszatérnek a munkahelyükre, az otthoni barkácsáru tavaly felfutó kereslete idén visszaszorult.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy tavaly tavasszal, amikor a járvány miatt takaréklángra állították az amerikai gazdaságot, a fűrészüzemek is hazaküldték a munkásaikat, s 40 százalékkal visszafogták a termelésüket. Decemberre azonban visszatért a kibocsátás a pandémia előtti szintre. Az alacsony kamat miatt olcsón elérhető jelzáloghitelek felpörgették a lakásépítési piacot, ami tovább fűtötte az építőanyagok iránti keresletet. Eközben egy érdekes piaci anomáliát láthattunk: amíg a deszka ára az egekbe emelkedett, az alapanyag, vagyis a farönkök ára a túlkínálat miatt a mélyben tanyázott.

Az észak-amerikai fakitermelés válsága nem új keletű. Az elmúlt évtizedekben szövetségi programok segítették az építőiparban és a papíriparban használt déli sárgafenyő telepítését. A gazdák fákkal ültették be a termőterületeket, és a kivágott erdőket is újratelepítették, így az elmúlt négy évtizedben négyszeresére emelkedett a kitermelhető fa mennyisége. Bár a déli fűrészmalmok szinte teljes kapacitással üzemeltek, hogy kielégítsék a deszkaigényt, nem tudtak lépést tartani a fakitermelőkkel, akkora túlkínálat alakult ki sárgafenyőből.

Az olyan nagy szakmai befektetők, mint a kanadai Canfor, Interfor és West Fraser Timber, amelyek fűrészmalmok sorát vásárolták a déli államokban, ha nem is érték utol a kirobbanó építőipari igényeket, de folyamatosan bővítik kapacitásaikat a fűrészüzemekben. A részvénypiac, amely az év első öt hónapjában még 20-30 százalékos árfolyam-emelkedéssel jutalmazta a fűrészmalmokat üzemeltető cégek papírjait, az elmúlt hetekben árfolyameséssel korrigálta a kilátásokat, s most az idén januárihoz hasonló árazást láthatunk.

A fűrészáruk kurzusa azért továbbra is historikus szinteken mozog, a szezonális két-háromszorosa a mostani árazás. Török Lajos szerint ez a továbbra is masszív építőipari kereslettel magyarázható, és egyelőre nem várható a tengerentúli lakásépítések megtorpanása.

Ezek is érdekelhetik