Pénz- és tőkepiac

Veszíthet lendületéből a forint

Elillanhat a forint ereje, hiába volt a magyar fizetőeszköz az év eleje óta a legjobban teljesítő térségi deviza – vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.

A szakértők ugyanakkor a cseh korona további erősödését valószínűsítik. Közös pont, hogy mindkét ország jegybankjától a kamatemelés irányába ható jelzések érkeztek a közelmúltban,

ami jelentős fordulatnak mondható mind a magyar, mind pedig a cseh jegybank ultra laza monetáris politikájában.

A kamatemelésekre az inflációs ráta megugrása miatt is szükség van, az árindex ugyanis Közép-Európában a legmagasabb az egész unióban. A forint azonnal 2,6 százalékos erősödéssel reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének május 17-i nyilatkozatára, amikor is Virág Barnabás először beszélt konkrétan a ráta emelésének lehetőségéről.

Fotó: Kallus György / VG

Ugyanakkor – foglalják össze véleményüket az ING elemzői – a forint ralija nem lesz tartós, a kamatemelési várakozásokat már beárazták, innentől kezdve a folyó fizetési mérleg szintje döntheti el a deviza sorsát, és az is bizonytalan, hogy a nagy erősödést tolerálja-e az MNB. Intő jel lehet az is az erősödés szempontjából, hogy 2020 eleje óta a Reuters júniusi felmérése volt az első, amelyben az elemzők többsége a mostaninál gyengébb forintot vár egy év múlva. Itthon, az Equilornál is hasonlóan látják a forint sorsát. Hírlevelükben azt írják, hogy a technikai kép gyengülésre utal, 348-as eurónál van a következő ellenállási szint.

Máshogy látja az árfolyam alakulását az Erste Bank makroelemzője, Nyeste Orsolya. Mint a Világgazdaságnak elmondta,

a mostani kamatemelést nagyrészt valóban beárazták, a monetáris tanács ülése után akár még enyhe profitrealizálás is jöhet, ami gyengíti a forintot.

Ha viszont az elkövetkező egy évben szigorú üzeneteket fogalmaz meg az MNB a kamatokra vonatkozóan, akkor a magyar deviza stabilizálódhat a mostani szinteken. Egy új, erősebb sáv alakul ki szerinte, 345–355 között, a történelmi mélypont elérésének veszélye elhárul, de sokkszerű felértékelődésre sem kell számítani. Összességében a reálgazdasági fellendülés is támogatja majd a forintot.

A térségi devizák közül a cseh korona lehet a befutó a szakértők szerint.

A konszenzus 3,2 százalékos erősödést vár a cseh fizetőeszköztől, ami 25,20 körüli euróárfolyamot jelent. Felidézik azt is, hogy a zloty nem mutat kimagasló teljesítményt idén, az év elejétől mért 2,3 százalékos erősödése elmarad a régiós társak teljesítményétől. Ugyanakkor egyes elemzők úgy vélik, ez már jó kiindulás alap lehet a további felértékelődéshez. A vélemények mediánja 0,8 százalékos erősödést vetít előre a következő egy évben, ami átlagosan 4,42-os euróárfolyamot jelent, ez pedig a múlt havinál erősebb egyéves zlotypályára utal.

forint zloty korona monetáris politika MNB euró jegybank
Kapcsolódó cikkek