Pénz- és tőkepiac

10 milliárd dolláros értékkel debütált a Wise Londonban

A pénzügyi technológiai cég sikeres londoni listázása az angol főváros központi szerepét is megerősítheti a pénzpiacokon. A magas értékelés az európai startupokba ömlő tőkét is igazolhatja.

Szerdán, a hagyományos IPO (első nyilvános kibocsátás) folyamat megkerülésével, a részvények direkt listázásával megkezdődött a korábban TransferWise, újabban Wise néven futó technológiai vállalat papírjainak kereskedelme – írja a Bloomberg.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A cég részvényeinek árfolyama több órás árverés eredményeként 800 pennyről indult, ami 11 milliárd dolláros értéket jelent a cég egészére nézve. Ez több mint a duplája a 2020 júliusi tőkeemelés során alkalmazott 5 milliárd dolláros értékelésnek.

A céget Kristo Kaarmann és Taavet Hinrikus alapították, miután Észtországból Londonba költözve a határokon átívelő pénzküldés magas költségeivel szembesültek. Hamar kiderült, hogy sokan küzdenek hasonló problémákkal, így a cég már többmilliós felhasználói bázissal rendelkezik és 39 százalékos növekedést követően már 421 millió fontos bevételt ért el a legutóbbi pénzügyi évben. Közben a vállalat nyeresége is 30,9 millió fontra hízott.

A cégnél vezérigazgató szerepet betöltő Kaarmann vagyona így 2 milliárd dollárra, míg az ügyvezető elnökként működő Hinrikus részesedése 1 milliárd dollárra nőtt.

A direkt listázás, jóval kevesebb költséggel jár, mint a hagyományos tőzsdei bevezetés – ezért illik is a közvetítők által szerzett sápok mérséklésére létrejött vállalathoz – ám mivel nem jár új részvények kibocsátásával, tőke bevonását sem eredményezi.

Azonban a sikeres listázás nem csupán az alapítók számára örömteli hír, hanem a londoni számára is, miután az idei évben több tőzsdére menő vállalat – a Netpincért is birtokló Deliveroo – debütálása nem hozta a várt eredményeket.

A Deliveroo esetében a befektetők a kettős részvénystruktúrát is kritizálták, mely az alapítók és korábbi tulajdonosok számára a tulajdoni részesedésnél nagyobb szavazati jogot ad. Az Egyesült Államokban gyakoribb megoldás – melyet olyan vállalatok alkalmaznak, mint a Google vagy a Facebook – jelenleg a londoni tőzsde felső szintű cégei számára tiltott, ám a brit kormány szeretné engedélyezni, hogy elősegítse a tőzsdei bevezetéseket. Rishi Sunak brit pénzügyminiszter azt ígérte, hogy a legfejlettebb és legizgalmasabb pénzügyi központtá tenné Londont a világon. A brit főváros idén júniusban először tudta megszerezni a részvénykereskedelem volumenében az első helyet Európában, miután Amszterdam egy időre átvette a vezető pozíciót a Brexitet követően.

A mostani sikeres bevezetés az európai startup-szektornak is jót tehet, mely egyébként is rekordokat állít fel mind tőkebevonás, mind az unikornisok piaci értéke, mind a tőzsdei bevezetések terén, így egyre inkább versenytársa lehet amerikai és kínai társainak.

 

startup Londoni értéktőzsde Wise
Kapcsolódó cikkek