Pénz- és tőkepiac

Alacsony kötvényhozamok tépázzák a banki marzsokat

Csalóka lehet csak a profitszámokat figyelni.

Olyan típusú pozitív meglepetést aligha tartalmaznak a soron következő amerikai nagybankok gyorsjelentései, amelyek újra lendületbe hozhatnák az elmúlt napokban, hetekben alulteljesítő szektor részvényeit – mondta a Világgazdaságnak Pálvölgyi Máté, az Erste Befektetési Zrt. szenior elemzője. Az elmúlt négy héten újabb rotációt láthattak a befektetők az amerikai tőzsdéken,

a tavaly október óta jól teljesítő ciklikus papírok (köztük bankrészvények) árfolyam-emelkedése megállt, annak ellenére, hogy az ágazat szereplői több pozitív hírről is beszámolhattak, a vizsgált 23 pénzintézet sikerrel vette a Fed stressz-tesztjét, s ezzel megnyílt az út a sajátrészvény vásárlások, valamint az osztalékfizetések előtt. 

Pálvölgyi Máté hozzáfűzte, az elmúlt hetekben a 10 éves amerikai állampapír hozama nagymértékben esett, ez pedig nyomás alatt tartja a bankrészvényeket: a tapasztalatok szerint számos befektető a kötvényhozamok trendszerű mozgása alapján növeli, illetve csökkenti a pénzügyi szektor arányát a portfóliójában. Az Erste szakértője szerint a vezető amerikai bankok jól teljesítő hitelportfólióról, erős gazdasági momentumról számolnak majd be a negyedéves beszámolókban, az eredményeket pedig nagy volumenű céltartalék-visszaírások javíthatják. Ahogy már előre jelezték,

a tőkepiaci üzletágaik bevétele (éves összevetésben) 20-30 százalékkal csökkenhetett, a számos kötvény- és részvénykibocsátást lebonyolításának köszönhetően kiugróan jó tavalyi bázishoz képest.

Egy dolog lehetne talán pozitív meglepetés – mondta az elemző – ha a hitelkereslet jövőbeni felfutásáról számolnának be a pénzintézetek, de a Fed heti állománystatisztikáiból ilyen trendre egyelőre nem lehet következtetni. Az Erste szakértői P/E alapon nem tartják drágának az amerikai bankszektor részvényeit, amelyek jelenleg az S&P 500 indextagokhoz képest a historikus átlagszint alatt kereskednek.

Fotó: AFP

A második negyedéves gyorsjelentési szezon a héten a vezető amerikai bankokkal és más pénzintézetekkel indul. Kedden teszi közzé számait a JP Morgan és a Goldman Sachs, szerdán követi őket a Bank of America, Citigroup, Wells Fargo trió, rá egy nappal pedig a Morgan Stanley teríti ki lapjait. A Refinitive szerint

az S&P 500 vállalatok nyeresége 65 százalékkal lehet magasabb, mint 2020 második negyedében.

A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők a pénzügyi szektor cégeitől az eredményeik 116 százalékos javulását remélik. A szám kissé csalóka, írta hétfőn a Financial Times, hiszen a profitnövekedésben nagy lehetett a szerepe a tavaly megképzett céltartalékok részleges felszabadításának.

A nagy amerikai bankok bevétele a FactSet várakozása szerint (éves összehasonlításban) 5 százalékkal csökkenhetett a tőkepiaci tevékenység lassulása és a gyengébb hitelkereslet miatt. Nathan Stovall, az S&P Global vezető elemzője szerint hiába tükröznek komoly előrelépést az eredményszámok, a befektetők a hitelállomány alakulása és a hitelezési prognózisok alapján árazzák majd be a bankpapírokat. Az üzleti napilap szerint nem véletlen, hogy az elmúlt hónapban 8 százalékkal csökkent a KBW bankindex, a szinte zuhanó kötvényhozamok ugyanis sokat rontottak a pénzintézeti nettó kamatmarzsokon. Tűzközelből láthatja a problémát a Goldman Sachs elemzője, aki szerint a második negyedév során a gazdasági ciklus mélypontjára csúszhattak vissza a kamatmarzsok.

Ilyen környezetben pedig égető szükség lenne a hitelezés volumenének felpörgésére, ám a Goldman szakértői a bankszektorra nézve csak 2 százalékos kamatbevétel növekedést jeleznek előre a következő negyedévekre.

Ezért okozhatott csak kisebb aggodalmat a mérlegfőösszege alapján piacvezető JPMorgan korábbi közleménye, amelyben több mint 2 milliárd dollárral csökkentették a második negyedévre szóló kamatbevételi előrejelzésüket.

Goldman Sachs Citigroup
Kapcsolódó cikkek