Pénz- és tőkepiac

Alig maradt reálhozam az osztalékpapírokon

Meglepetésre 5,4 százalékos volt az éves júniusban az Egyesült Államokban, a hírre a vezető osztalékrészvények gyengén teljesítettek. Nagy kérdés, kiugró érték érkezett-e kedd délután vagy tartósan magas marad a fogyasztói árak emelkedése. 

A nyereségükből stabilan visszaosztó társaságok részvényei nyomás alá kerülhetnek, ha a következő hónapokban is negatív szenzációt szolgáltat az infláció. Ilyen árindex mellett villámgyorsan fogy azoknak a köre, amely kibocsátók aktuális osztalékhozama még magasabb az évi 5,4 százaléknál.

 A legalább negyed évszázada megszakítás nélkül osztalékot fizető, s annak mértékén rendre emelő 65 társaság közül már csak kettő tartásával – AT&T és az Exxon Mobil – érhető el a frissen közölt inflációt felülmúló reálhozam. Igaz, az árindex megugrása láttán még e két társaság részvényeitől is szabadultak a befektetők, az olajcég részvénye fél, a telekommunikációs társaságé 0,8 százalékos árfolyamsüllyedést szenvedett el kedden. Valamivel vonzóbbak az osztalékhozamok a 2021-re várt éves infláció tükrében, a Bloomberg legutolsó konszenzusa szerint 3,7 százalékos lehet a pénzromlás mértéke idén az Egyesült Államokban – ennél magasabb hozamot 11 tőzsdei társaság osztaléka biztosít. 

Fotó:  MIRA OBERMAN / AFP

Idén az S&P 500 osztalék-arisztokrata indexe 14,1 százalékkal nőtt, míg az S&P 500 index 16,3 százalékkal. A fő részvényindex június 18-án előzött látványosan (a Fed egyik tanácstagjának aznapi nyilatkozata előrehozta a kamatemelés lehetséges időpontját), az osztalékindex pedig azóta is alulteljesít.  Az úgynevezett osztalék-arisztokraták sorában változatlanul az iparvállalatok súlya a legnagyobb (14 a 65-ből), de e cégek átlagosan már 43 éve az elitklub tagjai, ilyen hosszú idő alatt a 3M, a Caterpillar és a többi társaság árfolyama már eléggé magasra tört ahhoz, hogy az általuk fizetett átlaghozama szerényebb – csak 1,6 százalék – legyen. Magas osztalékért továbbra is az energiavállalatok részvényeiből érdemes szemezni, igaz csak a Chevrontól és az Exxon Mobiltól számíthatnak évtizedek óta emelkedő osztalékra a befektetők, a jelenlegi árfolyamok alapján 5,1 és 5,7 százalékra.

A Yahoo! Finance szerdai összesítése a 10 legizgalmasabb osztalékrészvényről szól, a legmagasabb, 7,3 százalékos hozammal forgó AT&T a rangsorban a hatodik helyen található, többek közt a Discoveryvel közös vállalatba kiszervezett WarnerMedia tranzakció okán javuló jövedelmezőségi mutatók miatt. 

Dobogós az orvosi kellékeket, eszközöket gyártó és értékesítő Becton, Dickinson and Company, valamint az IHS Markit akvizícióval (részben a szinergiák kihasználásával) jelentős bevétel és profitnövekedés előtt álló S&P Global. A Yahoo! szakértői most a McDonald’s-t tartják a legizgalmasabb osztaléksztorinak. Bár a visszaosztott nyereség az árfolyam csupán 2,2 százalékára rúg, a 236 dolláros árazás mégis komoly felértékelődést rejt, az elmúlt hónapban 268-271 dolláros célárak is érkeztek a részvényre. A Wells Fargo elemzője szerint a gyorsétterem hálózat lesz az egyik nyertese a járvány utáni helyreállás időszakának, amikor sok amerikai újra rendszeresen munkába jár, és előtte/utána felkeresi a McDonald’s éttermeit.  

osztalék részvény osztalék arisztokrata
Kapcsolódó cikkek