Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. Bár jól indult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a befektetőket megriasztotta, hogy a vártnál sokkal erősebb, 13 éve nem látott mértékben nőttek a fogyasztói árak júniusban az Egyesült Államokban. 

  • A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,10 százalékos, 
  • az S&P 500-as mutató 0,08 százalékos, 
  • a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,12 százalékos mínuszban indította a kereskedést.
     
Fotó:  Angela Weiss / AFP

A koronavírus-járványt fékező korlátozások feloldásával és a gazdaság újraindulásával párhuzamosan az utóbbi hónapokban meredeken ívelt fel az miközben a nyersanyagárak elszabadulása és a munkaerőköltségek emelkedése továbbra is erősíti az inflációs nyomásokat. Júniusban éves összevetésben 5,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami 2008 augusztusa (5,4 százalék) óta a legmagasabb érték. Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékos emelkedést mértek, ez 2008 júniusa (1,0 százalék) óta a legerősebb ütem. 

Az adatsor közzététele után meredeken estek a határidős tőzsdeindexek, a tízéves amerikai államkötvények hozama pedig 1,348 százalékról 1,376 százalékra ugrott, jelezve, hogy a befektetők félelmei szerint a jegybank szerepét betöltő a Federal Reserve a korábban gondoltnál előbb kényszerül elkezdeni a monetáris szigorítást.
Enyhítette a tőzsdeindexek veszteségeit, hogy a nyitás előtt közzétett gyorsjelentésében a nagybankok közül a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs, valamint a PepsiCo amerikai üdítőital- és chipsgyártó is a várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be.