Hordónként 75 dollár közelébe erősödött kedden délelőtt az északi-tengeri Brent árfolyama, az ugyancsak meghatározó másik nyersolajtípus, a WTI kurzusa pedig 72 dollár fölé kúszott.

Az energiahordozók árfolyamát az sem tudta megingatni, hogy az Egyesült Államok a növekvő koronavírusos esetszámok miatt reggel utazási figyelmeztetést adott ki Spanyolországra és Portugáliára, a Fehér Ház szóvivője pedig úgy fogalmazott a Reutersnek, hogy

a szélesebb körű utazási korlátozások feloldására továbbra sem kerül sor a gyorsan terjedő, jóval fertőzőképesebb delta variáns és a növekvő belföldi esetszámok miatt.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A befektetők láthatóan továbbra is bizakodnak, hogy a koronavírus elleni vakcinák terjedésével kordában lehet tartani a járványt. Ázsiában Indonéziában, Thaiföldön és Vietnámban is kritikus a járványhelyzet, de a nyári olimpiai játékoknak otthont japánban is rekordszámú megbetegedést jelentettek kedden. Az Erste kommentárja szerint a koronavírus és a gazdasági gyengülés lassulást okoz a finomítói projektekben is, Kínában két új nagy finomítói üzem felépítését halasztották el a beruházók a gyenge kereslet és az építés körüli nehézségek miatt. Biztató jel ugyanakkor, hogy az Egyesült Királyságban kedden július eleje óta a legalacsonyabb számú új fertőzöttet regisztráltak, a 25 ezer fő alatti esetszám arra utalhat, hogy a szigetországban sikerült letörni a felívelő járványgörbét.

Mivel az olajkereslet növekedése rövidtávon valószínűleg felülmúlja a kínálat bővülését, ezért a nyár folyamán olajszűkösség várható, ez pedig tovább hajthatja felfelé az olajárakat

– vélik az UBS szakértői.

A mobilitási adatokat nyomon követő elemzők továbbra is optimisták az üzemanyag-keresletet illetően, és azzal számolnak, hogy a vakcinák megóvják a gazdaságokat az újabb lezárásoktól, a közlekedési adatok alapján pedig a növekvő Covid-19 esetszámoknak is csupán minimális a hatása a keresletre.

Mindezek miatt az olajpiac továbbra is túlkeresletes maradhat, azzal együtt is, ha az OPEC+ a terveknek megfelelően az év hátralevő részében, havonta napi 400 ezer hordóval tovább növeli a kitermelési kvótákat.

Szögesen más álláspontra helyezkedtek az alapkezelők, akik múlt héten ritkán látott mértékben adtak túl olajpozícióikon, amely arra utal, a romló járványadatok és az olajkartell termelésnövelésről szóló döntés tükrében már nem számítanak további áremelkedésre.

A fedezeti alapok és portfóliómenedzserek összesen 172 millió hordónyi olajat értékesítettek a hat legmeghatározóbb határidős, illetve opciós kontraktusból. Ennél nagyobb kitárazásra legutóbb pontosan három éve került sor, 2013 óta pedig mindössze hat olyan hét volt a határidős árutőzsdei kereskedést felügyelő amerikai és európai szervek adatai alapján, amikor ennél is nagyobb volument adtak el.

A teljes állomány mintegy 20 százalékos leépítésén belül 153 millió hordón profitot realizáltak az a portfóliómenedzserek, emellett további 18 millió hordóra nyitottak short pozíciót, árfolyamesésre spekulálva.