Mind bevétel, mind a fontosabb eredménysorokon jelentős előrelépést hajtott végre a második negyedévben a Rába Járműipari Holding. A győri társaság szerdai beszámolójából kiderül, a bázisidőszaki értékesítést több mint 67 százalékkal sikerült felülmúlni, ezáltal 12,3 milliárd forint lett a konszolidált árbevétel. A bruttó fedezeti mutató jelentősen, 8 százalékponttal 20,7 százalékra emelkedett, így 2,55 milliárd forint volt a negyedév bruttó profitja. Tavaly ugyanebben az időszakban már az EBITDA soron is veszteséges volt a társaság, ezúttal viszont hajszál híján 2 milliárd forintot ért el, a 16,2 százalékos EBITDA-marzs pedig bőven felülmúlta az iparágra jellemző 9 százalékot.

Az 1,4 milliárd forintos üzemi eredményt a pénzügyi átértékelések közel 200 millió forinttal javították. A tavaly több mint egymilliárd forintos veszteséget ezúttal 1,46 milliárd forintos adózott eredmény követte.  

Fotó: Kallus György / VG

A beszámoló szerint a kereslet jelentősen megugrott a holding termékei iránt, szinte valamennyi piacukon. Kivételt képez ez alól az orosz buszpiac, valamint a projekt jellegű off-highway szegmens, amelynél az első féléves értékesítések elmaradtak a tavalyi bázistól. A tehergépjármű iparban elindult stabil kereslet növekedéshez kapcsolódó alapanyagellátás biztosítása jelentős szállítási átfutási idő növekedés és folyamatosan emelkedő acél alapanyagárak mellett volt megvalósítható – de ez csak egy példa arra, hogyan érintették a Rábát a globális ellátási láncokban tapasztalható fennakadások.

A jelentésben kiemelték, hogy az acélpiacon 2020 novemberétől fogva folyamatos volt az áremelkedés június végéig, egyes alapanyagok esetén 50-100 százalékos volt a drágulás. A második félévben a trend folytatódik, a Rába várakozásai szerint az alacsonyabb feldolgozottságú alapoanyagokat illetően biztosan. A Rába által gyártott késztermékek eladási árában ezek a folyamatok azonban negyed-, illetve féléves eltolódással jelentkeznek, így a beszerzési árak meredek emelkedése egyértelműen negatívan befolyásolta a holding eredményeit és fedezeti szintjét.

Az egyszeri tételek közt szerepelt egy ingatlanértékesítés, amely 815 millió forinttal javította a negyedév eredményét, illetve egy terven felüli értékcsökkenési leírás 296 millió forint értékben.

Fotó: VG

Jó hír, hogy az üzemi eredményhez mindhárom üzletág (futómű, alkatrész, jármű) nyereséggel járult hozzá. A szerdai kereskedésben nem változott a Rába részvények árfolyama, az 1580 forintos záróár alacsonyabb mint a negyedév végi egy részvényre jutó saját tőke, amely 1 612 forint volt.

Nagyon eredményes félévet zártunk, és az év további részére is pozitívak a várakozásaink. Az eddigi, eredményesnek bizonyult stabilizációs stratégiát egy modernizációs stratégiával váltjuk fel, amelynek középpontjában technológiánk, eszközeink és ingatlanaink modernizációja és nemzetközi technológiai partnerkapcsolataink megerősítése áll

– fogalmazott Hetzmann Béla, a társaság elnök-vezérigazgatója.