A növekvő inflációs aggodalmak és a jegybanki politika közelgő változása miatt nincs itt az ideje a további kockázatvállalásnak – vélik az Amundi stratégái augusztusi tőkepiaci kitekintésükben.Az alapkezelő továbbra is fenntartja semleges kockázati attitűdjét a részvénypiacokat illetően, de változatlanul bízik az értékalapú részvények jó szereplésében. A value papírok utóbbi időszakban mutatott korrekciója sem a rotáció végét mutatja, hanem sokkal inkább jó beszállási pontokat jelez. 

Fotó: AFP

A növekedési részvények felülteljesítése mögött nagyrészt ugyanis a kötvényhozamok csökkenése áll, ez pedig várhatóan nem lesz sokáig fenntartható az inflációs nyomás és a magas árazások miatt. Mivel a részvények relatív árazása továbbra is kedvező a kötvényekhez képest, a befektetők találhatnak vonzó beszállási pontokat az egyedi papírokban, ehhez azonban fegyelmezett részvénykiválasztást érdemes követniük, hogy megtalálják azokat a cégeket, amelyek az árnyomás és a növekvő költségek mellett is képesek megőrizni profitabilitásukat.

Amerikában a piac továbbra is alulértékeli a kormányzat gazdasági újranyitás iránti elkötelezettségét, a ciklikus részvénykitettség csökkentését ezért továbbra sem javasolják az Amundinál. 

A Wall Streeten a bank- és az energiaszektor mellett az erős fundamentumokkal rendelkező technológiai papírokat preferálják.

Európában is folytatódhat az elmozdulás a ciklikus és value részvények irányába, még ha ez a folyamat várhatóan nem is lesz egyenes vonalú. A kontinensen a pénzügyi és az iparcégekre optimista a francia alapkezelő, a piaci kockázatok miatt ugyanakkor érdemes lehet defenzívebb szektorok képviselőivel kiegyensúlyozni a portfóliókat. Az utóbbiak közül a távközlési és – kisebb mértékben – az egészségipari vállalatokat kedveli jelenleg. A felhevült technológiai szektor papírjaival ezzel szemben nem árt az óvatosság. Indokolt a megfontoltság az energetikai cégeknél is, a fenntarthatósági kihívások mellett azonban igen jó árazáson forognak ezek a részvények, miközben a magas osztalékhozam is vonzóvá teszi őket, körültekintő kiválasztással találhatunk köztük beszállási lehetőségeket.

A feltörekvő piaci részvényeket a gazdasági felpattanás, az oltási programok folytatása és a vonzó értékeltségi szintek is támogatják,

a geopolitikai kockázatokat és a globális tetőzése miatti rizikót érdemes szem előtt tartani. Az Amundi itt is a value papírokat preferálja a növekedési sztorikkal szemben, a legjobb – szelektív – lehetőséggel szerintük most a kínai részvénypiac kecsegtet. A pozitív megközelítés szerint az ország stabil gazdasági növekedéséből, a belföldi fogyasztás felé történő elmozdulásból és a kormányzati támogatásokból hosszú távon profitálhatnak a helyi vállalatok. Az alapkezelő a tartós fogyasztási cikkeket gyártók között, valamint az iparban és az ingatlanszektorban lát most fantáziát. A feltörekvő piaci egészségügyi papírokkal azonban óvatosságot javasol.