Ma 47,5 millió dolláros kupon kifizetése esedékes és már a múlt csütörtökön lejárt 83,5 millió dolláros kamatfizetést is elmulasztotta az Evergrande, mely 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel. 

Fotó: Peter PARKS  / AFP

A cég bóvli kötvényekkel finanszírozta agresszív növekedését, s bedőlése nem csak a kínai bankrendszert veszélyeztetné. Becslések szerint másfél millió lakásra vették fel előre a pénzt Kínában, amelyeket pár éven belül kellene átadniuk. A csőd aggodalmak múlt hétfőn Hongkongból induló globális tőzsdepánikot okoztak, csak a sanghaji és a dél-koreai úszta meg a vihart, mert éppen zárva tartottak. 

Az Evergrande árfolyama idén 83 százalékot zuhant és a napokban már a cégalapító kártyapartnerei is kitáraztak. Míg a pekingi jegybankárok folyamatosan pumpálják a likviditást a bankrendszerbe, a helyi hatóságok pedig a zavargásokra készülnek.

A piacon folyamatos a spekuláció, hogy vajon a kínai állam megmenti-e a ingatlanfejlesztő cégóriást. Nos, a Wall Street Journal tudósítása szerint az állami tulajdonú Shenyang Shengjing Finance Investment Group másfél milliárd dollárért kivásárolja az Evergrande érdekeltségének nagy részét a Shengjing Bankból. Így az ingatlanfejlesztő részesedése 34,5 százalékról 14,5 százalékra csökken. De friss likviditáshoz jut az Evergrande, mely még nem jelentett technikai csődöt, mert a múlt héten elmulasztott 83,5 millió dollár kifizetésére is van 30 napos türelmi idő. A bejelentés alátámasztja Masatsugu Asakawa, az Asian Development Bank elnöke keddi tokiói nyilatkozatát, hogy a kínai ingatlanfejlesztőnek vannak mozgósítható eszközei a hitelezők követeléseinek kifizetésére.

Az állami segítség hírére 12 százalékot pattant Hongkongban a