Az elmúlt hetekben, a nagyon jól sikerült második negyedévet követően új csúcsra emelkedett a BUX-index, s egyre távolabb kerül a „misztikus” 50 000 ponttól. Ráadásul, hasonlóan a nyugat európai nagyobb mutatókhoz, itt sem látunk komoly korrekciót az árfolyamban. 

Felmerül a kérdés, hogy a BUX-ban jött jóval későbbi emelkedést követően mire számíthatunk.

Először is, a második negyedév olyan értelemben történelminek tekinthető, hogy a cégek profittömege nemcsak történelmi magasságba emelkedett, de gyakorlatilag szinte minden vállalat egyszerre tudott pozitív meglepetést felmutatni, amire nem volt példa még a magyar börzén. 

Fotó:  Kallus György / VG

Ez a nagyon jó piaci környezetnek volt köszönhető, na meg természetesen annak, hogy a cégek megragadták a lehetőségeket. Sőt, még az óvatos második féléves kilátások is jónak tekinthetők.

A BUX értékét egyértelműen a három nagy az OTP, a Mol és a Richter határozza meg, hiszen rendre 43, 23 és 22 százalékos súlyt képviselnek az indexben, amely az index 88 százalékát jelenti. Ezek közül az OTP a legizgalmasabb, olyan értelemben, hogy a súlya ezen belül is a legnagyobb, és a jövőbeli kilátásai is attraktívak. A hitelezés dinamikusan bővül, miközben a kockázatos hitelállomány relatíve alacsony, s még a hiteltörlesztési moratóriumból adódó kockázatokra is megfelelőnek tűnő tartalékokat képzett. 

Mindeközben megkezdődött a kamatemelési ciklus, amely fokozatosan átárazza a hiteleket, miközben a forrás oldali költségek nagy valószínűséggel nem változnak egy darabig számottevően, azaz a kamatrések is javulásnak indulhatnak. (Megállt a csökkenés, s stagnálást láthattunk, az elmúlt három negyedévben.)

Emellett még nem is beszéltünk az akvizíciók jótékony hatásáról, amelyet egyszerűen úgy érthetünk meg, hogy a gyakorlatilag nulla kamatozású pénzt (vételárat) viszonylag jó jövedelmezőségű bankokba fektette. A legutóbbi és legnagyobb akvizíciónak, a szlovén Nova KBM banknak az eredményre vonatkozó pozitív hatása pedig csak jövőre, az akvizíció lezárást követően jelenik meg. A jó eredmény és a pozitív kilátások hatására jelentős célárfolyam-emelések érkeztek a bankrészvényre. Már 23 ezer forintos célárfolyamot is láthatunk. Ha az elemzői célárfolyamok átlaga 19 200 forint, s hasonlóan járunk el a többi részvény esetében is, akkor a BUX-indexre 56 000-57 000 pont körüli értéket kapunk mint cél, azaz ez alapján van még tere az emelkedésnek.