Az urán ára szeptemberre 2014 óta nem látott magasságba emelkedett. 

A Global X Uranium ETF-árfolyama augusztus vége óta 50 százalékkal ralizott. 

A „sárga tortának” (yellow cake) is nevezett, korong alakú egységekben tárolt érc árfolyamát augusztusban a Sprott Physical Uranium Trust hajtotta fel, 

amely mostanra az atomerőművekben globálisan egy év alatt felhasznált fűtőanyag 14 százalékát birtokolja. A fűtőanyag határidős piaca zárt körű, ezért az alapnak újabb engedélyre volt szüksége szeptemberben, amikor további 1 milliárd dollár értékű fizikai uránt kívánt beszerezni. 

Fotó: Shutterstock

Az alap szerint az igény valós: befektetői számára vásárolja az ércet. Ők hosszú távon szeretnék azt tartani, mert hisznek abban, hogy a klímaváltozás miatt nagy szerepet kaphatnak a moduláris nukleáris erőművek, melyek olcsók, nincs szükségük vízhűtésre, irányításuk pedig nem igényel szakértelmet. A piac többi szereplője szerint „farkas jár a bárányok között” és a Sprott elsődleges célja, hogy felhajtsa az árfolyamokat nagy volumenű vételeivel. 

Ebbe, a „sugárzóan jó” lehetőséget kínáló, kockázatos körbe kapcsolódtak be a Reddit Wallstreetbets fiatal spekulánsai. Szeptember második hetében az uránbányászati cégek papírjai is nagyot emelkedtek, volt olyan nap, amikor a brit Aura Energy részvénye például több mint 35 százalékot ugrott. Az elmúlt napok legkedveltebb kereskedési ötlete a Cameco Corporation volt ezekben a körökben. A világ legnagyobb, tőzsdén kereskedett urángyártó vállalata az idén már majdnem 70 százalékot emelkedett, bár kereskedésében nem ritkák a nagy korrekciók. A régi motorosok, mint például a Morgan Stanley elemzői igyekeznek nyugtatni: ne higgyünk a hirtelen ralinak.

A piacra lépő fiatal szereplőknek azonban minden sztori új. 

Pedig az urán például 2007-ben az akkori idők bitcoinjaként tündökölt. 2002-ben még csupán kilogrammonként 20 dolláron forgott az urán, innen tudott 1800 százalékot emelkedve 300 dolláros árat elérni. A bányatársaságok árfolyama is megsokszorozódott, sőt voltak vállalatok, amelyek – bár semmi közünk nem volt az iparághoz – nevükbe beillesztették az urán szócskát. A tőzsdei buborék gyorsan kipukkant, és a piaci szereplők megtanulták, hogy a „sárga torta” egy igen magas volatilitású, erősen ciklikus instrumentum.