Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 304 darab tranzakció ugyan elmarad az előző évek augusztusaihoz képest, de az előző hónaphoz viszonyítva (11 185) növekedést mutat – közölte a társaság a BÉT honlapján. 

Érezhető volt még tehát az erősebb szabadságolási hullám ingatlanpiaci tranzakciók átfutási idejére gyakorolt lassító hatása. A Duna House várakozásai szerint azonban az ősz ugyanolyan aktív forgalmú lesz, mint a tavaszi szezon volt. 

A jelenleg 79 ponton álló Keresletindex alacsonyabb értéket mutat, mint tavaly, a koronavírus első hullámát követően, de az emelkedő tendencia ebben a tekintetben is megfigyelhető.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A nyár kisebb csúszással érzékeltette hatását a lakáscélú jelzáloghitelpiacon is. A Duna House Pénzügyek becslése alapján augusztusban 110 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon.

Igaz, ez az összeg már nem döntött rekordokat, de még így is bőven túllépi a 100 milliárdos álomhatárt. A megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően több mint 820 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon az első nyolc hónapban, az MNB január–júniusi tényadata és a Duna House Pénzügyek július–augusztusi becslése alapján. Mindezen adatok egy aktív hitelpiacról tesznek tanúbizonyságot, amit tovább húzhat az otthonteremtési támogatások intenzív kereslete mellett az őszi forgalomnövekedés.

Lakásméret tekintetében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok voltak a legnépszerűbbek – Budapesten és országosan egyaránt. Míg Budapesten főként befektetési szándékkal vásároltak a vevők ingatlant, addig vidéken az elsődleges motiváció a nagyobb lakásba való költözés volt.