A legnagyobb kiptodeviza eddig Ukrajnában „szürke” eszköz volt, de most jelentős lépést tettek a fehéredés felé – írja a CNBC. A Kyiv Post szerint 

a hatóságok alapvetően ellenzik a virtuális pénzt, átverésnek tekintik, és eddig számtalan alkalommal koboztak el bányászatra alkalmas drága gépeket is. 

Augusztusban például az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SBU) blokkolta a Kijevben működő, titkos kriptovalutatőzsde-hálózatot, mondván, azok megkönnyítik a pénzmosást, és azt is kifogásolták, hogy ezek a platformok anonimitást biztosítanak a tranzakciókhoz.

Fotó: Shutterstock

Az új jogszabály lehetőséget biztosít a kriptoeszközök tulajdonosainak arra, hogy védekezzenek a csalások ellen, és pontosítja azt, hogy miket tekintenek kriptoeszköznek. 

Ha a tervezetet az ukrán elnök is aláírja, akkor olyan kifejezések is bekerülnek a nemzeti jogrendszerbe, mint a virtuális eszköz, digitális pénztárca vagy éppen a privát kulcs, amelyek nélkülözhetetlenek a kriptoeszközökkel való kereskedéshez.

Fontos látni azonban, hogy 

Ukrajna nem El Salvadorhoz hasonlóan jár el, tehát nem teszi törvényes fizetőeszközévé a bitcoint, ugyanis az ukrán jogrendszer változatlanul nem tesz egyenlőségjelet a legnagyobb kriptoeszköz és a hrivnya, a nemzeti valuta közé. 

Ugyanakkor 2022-re azt tervezik, hogy a cégek és befektetők előtt megnyitják a kriptodevizák piacát.

Az elfogadás azonban akár népszerűsítésbe is átcsaphat. Legalábbis erre utal Zelenszkij elnök múlt havi amerikai látogatása is. Ekkor ugyanis Zelenszkij azt mondta, Ukrajna egy legális, innovatív, bimbózó piaca a virtuális eszközöknek. Fedorov, Ukrajna digitális átalakításért felelős minisztere pedig úgy fogalmazott, modernizálják a fizetési piacukat azért, hogy képesek legyenek digitális valutát kibocsátani.

Másként látják a helyzetet az ukrán kriptohívők. Jeremy Rubin, a Judica bitcoinkutatási és -fejlesztési labor vezérigazgatója szerint a bitcointörvény elfogadása kedvező jel, de még hosszú út áll az ukrán kormány előtt.

Vannak más lépések is, amelyek azt bizonyítják, hogy a kormányok – még ha lassan is, de – nyitnak a kriptoeszközök felé. Néhány nappal ezelőtt fogadta el El Salvador törvényes fizetőeszközként a bitcoint, két héttel ezelőtt Kubában bólintottak rá „társadalmi-gazdasági érdekekre” hivatkozva a kriptoeszközökről szóló új jogszabályra.