A 4iG Nyrt. (75 százalék) és az Antenna Hungária Zrt. (25 százalék) közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom) a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. 

Fotó: Róka László

A társaság átvilágítását követően végleges szerződést kötött a 4iG Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt. közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. a Space-Communication Ltd.-vel annak érdekében, hogy zárt körű tőkeemeléssel 51 százalékos tulajdont szerezzen az izraeli tőkepiacon jegyzett társaságban. Az ügylet részleteit a felek a budapesti, valamint a tel-avivi értéktőzsdén is bejelentették. A SpaceCom menedzsmentje a bejelentést követően összehívja a társaság részvényeseit, illetve kötvénytulajdonosait, hogy a vállalat várhatóan november végén rendezett közgyűlésén döntsenek a tőkeemeléséről és így a 4iG közvetett tulajdonszerzéséről a vállalatban. A részvényesek és kötvénytulajdonosok döntése, valamint a szokásos versenyjogi eljárások mellett az izraeli kommunikációs minisztériumnak is engedélyeznie kell a tranzakciót. 

Örömmel várjuk az együttműködést a SpaceCom menedzsmentjével, amely mindkét társaság számára új üzleti lehetőségeket nyit majd a telekommunikációs és űriparban

– mondta a szerződés aláírását követően Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Bízom benne, hogy a SpaceCom részvényesei is bizalommal fogadnak bennünket a társaság rendkívüli közgyűlésén. Hosszú távú szakmai befektetőként szeretnénk jelen lenni a vállalatban, határozott növekedési stratégiával rendelkezünk a telekommunikáció, illetve az űrtávközlés területén. Leányvállalatunk, a CarpathiaSat által indított első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésében és üzemeltetésében is fontos szerepet szánunk a SpaceComnak, amelyben számítunk a vállalat évtizedes tapasztalataira, valamint az itt dolgozó munkatársak szakértelmére

– hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A szerződés értelmében a 4iG közvetett módon, zárt körű tőkeemeléssel 51 százalékos abszolút irányító többséget szerezne az izraeli társaságban.

Az akvizíció lezárását követően a SpaceCom a 4iG űripari ágazatát erősítheti a holdingvállalatban, az informatikai, illetve a távközlési ágazatokkal jelentős szinergiát kialakítva.