Pénteken 11-ig közel 90 százalékkal, 6000 forintra drágultak a Xtend piacára csütörtökön bevezetett Nap Nyrt. részvényei, de jöttek létre kötések korábban 7300 forinton is a délelőtt folyamán. Az Xtend-platformhoz mérten a néhány óra alatt elért több mint 24 millió forintos forgalom is figyelemfelkeltő. 

Fotó: David Harangozo

Hasonló volt a helyzet csütörtökön is, amikor az 1200 forintos nyitóárról zárásra 3200 forintig erősödött a papír, miután 4100 forinton állította fel napi csúcsát. A 7300 forintos árfolyam egyébként már 20 milliárdot közelítő tőzsdei kapitalizációt jelent.

A hatalmas száguldást még különösebbé teszi, hogy a napenergia-termelő cég szintén pénteken közzétett közgyűlési előterjesztései szerint az igazgatóság 1 millió darab kibocsátásával 1 milliárd forinttal emelné a társaság tőkéjét, 

azaz részvényenként 1000 forintért lehet majd új részvényhez jutni, amelyek jegyzése során viszont nem élveznek majd elsőbbséget a részvényesek.

Az viszont egy rendkívül ritkán látott megoldás, hogy az új papírok kibocsátási ára az 1000 forintos névértékkel egyezik majd meg a javaslat szerint. A cég tőzsdére lépésekor a közkézhányad mindössze 1,5 százalékos volt.