Az amerikai ismét emelkedő irányba fordult a múlt hét vége felé. Az S&P 500 napi bázisú grafikonján látható, hogy a csökkenő trend megtört a csütörtöki zárás nyomán, pénteken pedig az 50-es átlag fölé került a jegyzés. Jelenleg a legközelebbi ellenállás 4484 környékén húzódik, az azt követő pedig 4550 közelében. Az RSI indikátor helyzete alapján az utóbbi szint elérhetőnek látszik. Ha a jegyzés délnek venné az irányt, támasz 4351, illetve 4304 közelében várja a csökkenő indexet.

Heti bázison a középtávú kilátások azt mutatják, hogy az index várhatóan ismét megközelíti a mindenkori csúcsszintjét (4549), és a döntő az lehet, hogy a jegyzés képes-e új csúcson zárni.

Ha nem, akkor kettős csúcs elnevezésű alakzat formálódhat, ami egy felső trendfordulást jelző alakzat, és az emelkedő trend csökkenőbe fordulását jelezheti.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Eközben a német DAX40 is kikeveredett a gödörből, és sikerült a fennálló csökkenő trend alól is kijönnie a napi bázisú grafikon szerint. A legközelebbi ellenállás az emelkedés számára az 50-es átlag, majd 15 732 következik, amit 16 030 követhet. Lefelé 15 000 közelében húzódik a legközelebbi támasz. Középtávon itt is új történelmi csúcson történő zárás jelenthet esélyt a további emelkedés számára.

Budapesten a BUX-index a napos bázisú grafikonon már másodszor sértette meg az augusztus vége óta tartó emelkedő trendet. Rövid távon csökkenésre utal az RSI indikátor eladási jelzése is. A legközelebbi támasz szintje 53 210 közelében van, amit 50 865 követ. Az emelkedés folytatódásához a legutóbbi csúcs, 55 297 feletti zárás(ok)ra lenne szükség. Heti bázison az emelkedő trend még ép, az RSI helyzete és értéke viszont korrekció lehetőségét mutatja, ugyanis az indikátor hosszabb ideje tartózkodik a 70-es érték felett.

A Mol részvényeinek árfolyama a szeptember végén indult emelkedés trendjében halad felfelé. A trend megtörését a 2688 közelében elhelyezkedő támasz jelentené. Az emelkedés folytatódásához pedig 2746 feletti további zárásokra lenne szükség, mivel a legutóbbi két kereskedési napból ezt csak egyszer sikerült produkálni.

Heti bázison az emelkedő trend még ép, fontos támasz húzódik 2488 közelében, a legközelebbi leküzdendő ellenállás pedig ezen az időtávon is 2746.

Január óta az RSI indikátor másodszor lépett a túlvettnek nevezett tartományba, ami azt jelenti, hogy korrekció következhet.

Az OTP Bank részvényeinek esetében a jegyzés egy fokozatosan szűkülő trendcsatornában halad felfelé. Az emelkedés a múlt hét végén ismét a csatorna felső szélét jelentő vonalban akadt el. A legközelebbi támasz 18 680 közelében húzódik, az emelkedés folytatódásához pedig 19 250 feletti zárásokra lenne szükség. A csökkenés megindulására utal az árfolyam és az RSI grafikonján mutatkozó negatív divergencia is. Ez abban mutatkozik meg, hogy amíg az árfolyam jegyzésének grafikonja augusztus 18-a óta emelkedő csúcsokat mutat, addig az RSI ennek megfelelő csúcsai egymáshoz képest csökkenők. Hasonló kép látható a heti bázisú grafikonon is, bár a divergencia foka enyhébbnek tűnik.

Napos grafikonon a Richter Gedeon jegyzése ugyan kitört a csökkenő trend vonala alól, ám a hét vége felé ismét délnek fordult. A kurzus várhatóan vissza fogja tesztelni az elhagyott trendvonalat 8350–8245 közelében. Érdemes figyelni a heti grafikonon a tavaly márciusban indult emelkedő trendet.

Ha a jegyzés tartja magát a trendhez, és nem töri le azt a következő pár hét alatt, akkor a jegyzés a grafikonon látható alakzat alapján a 9075 közelében húzódó ellenállás fölé törhet ki. Ellenkező esetben a jelenleg kirajzolódó kettős csúcs lesz a nyertes, és további – akár komolyabb – árfolyamcsökkenés is következhet.