Rekordot döntött a Tesla autóeladása a harmadik negyedévben. Az amerikai elektromosautó-gyártó vállalat az időszak során 241 300 darab járművet adott el, ami éves alapon 66 százalékos bővülést jelent, az előző háromhavi adatot pedig közel 17 százalékkal múlta felül. cége még az optimista elemzőket is meglepte, a konszenzus ugyanis csupán 220 900 ezer gépkocsi leszállításával számoltak előzetesen.

Fotó: Shutterstock

A Palo Altó-i székhelyű vállalat gyártósorairól 237 823 új autó gördült le a harmadik negyedévben, ennek túlnyomó többségét – 228 882 darabot – a megfizethetőbb árfekvésű Model 3 és Model Y kategóriák adták, míg a felső kategóriás Model S és Model X típusokból összesen 8941-et készítettek.

Az önvezető járműveket is gyártó társaság már a hatodik egymást követő negyedévben tudta növelni eladásait.

Noha a szeptemberben lezárt időszakban a Teslát sem kerülte el az alkatrészhiány, a szektorban még így is szerencsésebbnek mondhatja magát, ugyanis a General Motors és a Honda mellett számos más versenytárs is csökkenő értékesítésről adott számot az Egyesült Államokban elhúzódó csiphiány miatt.

A Tesla az idén 627 ezer autót adott el kilenc hónap alatt, több mint a kétszeresét, mint tavaly ugyanennyi idő alatt. A 2020-as évet már egészen biztosan jelentősen túlszárnyalja a vállalat, a pandémiától sújtott esztendőben néhány száz híján félmillió járművet értékesített.

Az elemzők szerint a vállalatot az erős kínai kereslet mellett a növekvő európai valamint az olcsóbb Y modell bevezetése is segítette, az év utolsó három hónapja pedig még az előzőnél is kedvezőbb lehet, 2021-et pedig 865–900 ezres eladott darabszámmal zárhatja a társaság.

Kifejezetten jól ment a Nio szekere is szeptemberben, a kínai e-autó-rivális 10 628 járművére akadt vevő, ami éves alapon 126 százalékos bővülést jelent.