Peking folytatja az internetes platformokat működtető cégek monopolisztikus magatartásának megfékezését, valamint a fogyasztók magánéletének és adatbiztonságának védelmének megerősítését – mondta Ji Kang kínai jegybank elnöke a Nemzetközi Fizetések Bankja által szervezett, a Big Tech szabályozásáról szóló konferencián tartott beszédében.

Fotó: Imaginechina

Hozzátette,

továbbra is együttműködünk a monopóliumellenes hatóságokkal a túlzott erőfölény visszaszorítása érdekében, és fellépünk az algoritmikus diszkriminációval, valamint a versenyellenes magatartás más formáival szemben is.

A központi bank felszólította a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó technológiai platformokat üzemeltető vállalkozásokat, hogy hozzanak létre holdingtársaságokat, és a pénzügyi tevékenységet végző valamennyi leányvállalatot ezek alá rendeljék – folytatta Ji. A jövőben pedig arra fogják kérni ezeket a holdingvállalatokat, hogy konszolidálják mérlegüket és erősítsék meg a prudenciális szabályozást.

A kínai népi bank irányítója három alapelvet is felsorolt, melyek a fintech szabályozás zsinórmértékéül szolgálnak.

A pénzügyi vállalkozásoknak működési engedélyt kell kérniük, tűzfalakat kell felállítani a különböző üzletágak, például a biztosítás és a vagyonkezelés közé, hogy megelőzzék az ágazatközi kockázatokat; végül meg kell szüntetni a banki és nem banki szolgáltatások közötti közvetlen kapcsolatot.

Ji Kang arra is kitért, hogy a pénzügyi intézményeknek az információkat szigorúan a jogszabályoknak megfelelően kell gyűjteniük, felhasználniuk és tárolniuk, és biztosítaniuk kell a fogyasztók magánéletének és jogainak védelmét. A központi bank pontosabb szabályzást fog kiadni az adatok tulajdonjogi kérdéseiről, hogy ilyen módon megkönnyítse az adatok tranzakcióját, továbbá előmozdítsa tisztességes felhasználásukat – fűzte hozzá.

Az internetes óriásvállalatok feletti szigorúbb ellenőrzés Hszi Csin-ping kínai államfő "közös jólétről", stabilitásról és nemzetbiztonságról szóló elképzelésének megvalósítását hivatott segíteni, miután az országban korábban hosszú évekig a korlátlan gazdasági növekedést helyezték előtérbe.

A beszéd megjelenését követően a Nasdaqon a hónapok óta gyengülő Alibaba több mint 8 százalékkal, 156 dollárra, míg a JD.Com közel 6 százalékkal, 76 dollárra drágult.