A nyersanyagpiacokon ismét eseményben bővelkedő volt az elmúlt hét. A Bloomberg Commodity index 3 százalékos emelkedésével újabb évtizedes csúcsot döntött. Az előző héthez hasonlóan a legnagyobb változásokat a földgáz, a kőolaj és a gázolaj vezette energiaszektorban láttuk. Feléledt a nemesfémek iránti kereslet is, valamint a mezőgazdaságban a szójababolaj (üzemanyag kapcsolat), a búza, a kakaó és nem utolsósorban a gyapot is erős növekedést mutatott. A pozitív momentum viszont akadozni látszik, és az elkövetkező hetek megmutatják van-e erő a bikákban, hogy a rali tovább folytatódjon.

Az energiaszektorban az árakat elsősorban a pandémiát követő fellendülés, a zöld transzformáció, valamint politikai játékok mozgatják, utóbbi legfontosabb eleme, hogy Oroszország megpróbálja rábírni Európát a NordStreem 2 gázvezeték jóváhagyására. Az ICIS LNG Analytics szerint azonban a szeptember és október közti időszakban Európa legnagyobb gázbeszállítója 17 százalékkal kevesebb földgázt "pumpált" Észak-nyugat Európába, mint a pandémia előtt. A földgáz kontraktusok árfolyama márciustól folyamatosan emelkedett és a múlt héten 8 éve nem látott szintekre ugrott.

Látványosabb volt az elektromos energia piaca, ahol a kialakult hiány az elmúlt egy évben az árakat megtízszerezte és a helyzet a múlt héten pánikvételekben tetőzött. A szerdai pánik short-squeeze eredménye volt, ez az a szituáció amikor lényeges áremelkedéskor a shortra játszók nagy mennyiségben és gyorsan kényszerülnek zárni a pozícióikat). Ez további vételi erőt pumpált a piacokra, aminek eredményeképpen pár óra alatt 50 százalékkal emelkedett az elektromos energia tőzsdei árfolyama. A nyilvánvalóan nem fenntartható szintek azonban még aznap visszakorrigáltak és azóta is folyamatosan stabilizálódik a piac. Azonban az energia piacok kemény téli időszak előtt állnak, ami mindenképpen további ármozgást jósol a piacokon.

Fotó: VG

A nemesfémek piacán ezzel szemben nyugalom uralkodott. Bár nettó arany kitettségüket 61 százalékkal 67,8 ezerre, az ezüstbe  pedig ezerről 4,6 ezer kontraktusra növelték a múlt héten, mindkét fém piacán a nagy spekulánsok kitettsége továbbra is alacsonynak mondható. Az árat támogató fejlemények és hírek idején sem tudnak lényegesen emelkedni, viszont a negatív hírek miatt újra és újra visszaesnek. A réz esetében is hasonló a helyzet és már sokadik hónapja oldalazik csupán. Ennek részben az erős dollár az oka, amely megdrágítja a fémeket más devizákkal szemben, így visszafogja a keresletet.