A 4iG csoport által indított, vélhetően 2-3 hónapon belül befejeződő felvásárlási hullám jelentősen átalakítja a konszernt

– írja a VG kérdésére Richard Williamson, a magyar tőzsdén jegyzett technológiai céget követő Edison befektetőház részvényelemzője.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A terjeszkedés egyik legjelentősebb lépéseként jellemezhető SpaceCom-akvizícióval, melynek során az izraeli cég 51 százaléka a többségében a csoporthoz tartozó Hungaro DigiTel Kft-hez kerülhet, például három legyet is üthetnek egy csapásra.

Egyfelől segíti a 4iG megjelenését az űrtávközlés területén – ami egyébként már a CarpathiaSat-befektetéssel elindult –, ezzel a harmadik lábbal tovább diverzifikálva a cég üzleti tevékenységét. Másrészt Williamson szerint

a SpaceCom tulajdonában és üzemeltetésében álló műholdak közvetett megszerzésével a 4iG már 2024 előtt saját kezébe veheti a régió lefedését. 

Végül, de nem utolsó sorban, a SpaceCom vezetésének és munkavállalóinak szakértelme kulcsfontosságú lehet a saját geostacionárius műholdak indításában és üzemeltetésében, amit a 4iG és az Antenna Hungária 2024-től tervez Magyarország felett.

Mindazonáltal az akvizíciós hullám kockázatokkal is jár, hiszen a magyar technológiai csoportnak gyakorlatilag egyszerre kell integrálnia több hazai és külföldi társaságot Izraeltől a Balkánig, emellett nő a konszern eladósodottsága is – teszi hozzá az elemző. A szükséges külső források bevonását ugyanakkor megkönnyíti, hogy a várhatóan több mint 300 millió dollár EBITDA-t hozó felvásárlások rengeteget javítanak a vállalat hitelképességén.

Ezeket a kockázatokat jelzi a Scope Ratings visszafogottabbá vált várakozása (BB-) is, hiszen a hitelminősítőnél márciusban még lehetséges felminősítéséről volt szó, amit júniusban vettek felülvizsgálat alá,

szeptemberben pedig már a lehetséges leminősítésre figyelmeztettek.

A SpaceCom esetében további rizikófaktor, hogy az izraeli cég ugyan 2020-ban 88 millió dolláros bevétellel és 52 millió dollár EBITDA-val büszkélkedhetett, ám jelentősen eladósodott.

Az elemző végül lát nyitott kérdéseket a finanszírozási struktúrában is, és elképzelhetőnek tartja, hogy tőkeemelésre is szükség lesz, bár ezt a cég nem jelezte. Ezzel kapcsolatban növeli a bizonytalanságot, hogy - a SpaceCom-ügylettől eltekintve - nem hozták nyilvánosságra a felvásárlások költségét, illetve a finanszírozási struktúra sem ismert – fűzte hozzá Williamson.