Még a héten eldőlhet, hogy Jerome Powell Fed-elnök februárban lejáró mandátumát követően 

ki vezesse az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzügyi szervezetet.

A Wall Street Journal szerint 

Biden tanácsadói megosztottak a jelölt személyét illetően. 

Fotó: Shutterstock

Az  elnök néhány tanácsadója inkább a Fed kormányzóját, a jelenleginél óvatosabb monetáris politikát szorgalmazó Lael Brainardot részesíti előnyben, hogy kifogja a  szelet a demokraták progresszív szárnyának vitorláiból. Míg mások, köztük Janet Yellen pénzügyminiszter, inkább fenntartanák a folytonosságot a Fednél, s Powell megtartásával elkerülnék a központi banki politika további átpolitizálását. 

Az amerikai tőzsdei lap arra is emlékeztetett, hogy Biden politikai tőkéje nagyban függ attól, miként reagál a Fed következő elnöke a magas inflációra, mely hosszabb ideig tart, mint ahogy azt korábban a jegybankárok és Fehér Ház szakértői várták. Mind Powell, mind Brainard azzal érvelt ebben az évben, hogy az emelkedő árak elsősorban az ellátási lánc szűk keresztmetszeteit tükrözik, amelyek önmaguktól megoldódnak, s nem igényelnek jegybanki beavatkozást. 

A fogadóirodák szerint a jelenleg regnáló elnök az esélyesebb, 60-40 százalékos arányban.

A jelölést követően a szenátusnak is meg kell szavaznia az elnök személyét.

Az Equilor elemzői szerint Lael Brainard asszony kinevezése esetén némi dollárgyengülésre számíthatunk. A Fed nemrégiben jelentette be az eszközvásárlási program fokozatos leépítését, mely a tervek szerint jövő nyárra futna ki, és a teljes foglalkoztatottság elérését követően indulna a kamatemelési ciklus.